Anasoft litera 2024 / Finálová päťka

Anasoft litera 2024 / Finálová päťka

Už 10.októbra (aj priamom prenose Rádia Devín) sa dozvieme meno laureáta, alebo laureátky ceny Anasoft litera 2024. Počas 18 rokov existencie ceny odborná porota ocenila napríklad prozaické diela Pavla Vilikovského, Mareka Vadasa, Alty Vášovej, Stanislava Rakúsa, Ballu, Veroniky Šikulovej, Etely Farkašovej, Barbory Hrínovej či v predchádzajúcom ročníku Soni Uríkovej. A stále sme vymenovali len časť mien ocenených. V tohto týždňovom cykle si priblížime v abecednom poradí päť próz a ich autorov/autoriek, ktorí sú vo finálovej päťke ceny Anasoft litera.

Anasoft_Litera_finalova_patka_460.jpg

Spisovateľ, scenárista a dlhoročný pedagóg Dušan Dušek patrí k významným osobnostiam v oblasti literatúry, filmu a aj rozhlasovej dramatiky. Každá jeho nová kniha vzbudzuje pozornosť. Na sklonku roka 2023 publikoval Dušan Dušek román Deti v daždi, ktorý je skôr poetickým kalendárom nedávno minulého času. Autor v ňom prostredníctvom denníkových záznamov zachytáva obdobie od januára 2020 po december 2021, ktoré bolo poznačené pandémiou a zložitými situáciami, ktoré priniesla sociálna izolácia. Zároveň tu môžeme nájsť spomienky spisovateľa na detstvo a mladosť, ako aj autentické literárne reflexie. S Dušanom Dušekom sa rozprávala redaktorka Ivica Ruttkayová.

Dušan Dušek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A slová autora k jeho knihe, v tomto prípade Dušana Dušeka a knihy Deti v daždi doplníme aj o vyjadrenie porotkyne ceny Anasoft litera 2024 Márie Klapákovej, ktorá o nej povedala:

Mária Klapáková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prozaička štyroch kníh a dvojnásobná finalistka ceny Anasoft litera, ktorá za knihu barbora, boch a katarzia získala prvú cenu René v roku 2017, udeľovanú študentami slovenských stredných škôl. Hovorím o Ivane Gibovej, ktorej próza Babička je vo finálovej päťke ceny Anasoft litera. Aj dnes pokračujem naším cyklom, v ktorom budete najskôr počuť hovoriť o knihe a o svojom premýšľaní nad písaním a potom komentár jedného z členov tohtoročnej odbornej poroty. Vypočujeme si časť rozhovoru z relácie Ars litera, ktorú moderoval Michal Tallo, hovorí Ivana Gibová.

Ivana Gibová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A slová autorky k jej knihe, v tomto prípade Ivany Gibovej a prózy Babička doplníme aj o vyjadrenie porotkyne ceny Anasoft litera 2024 Márie Klapákovej, ktorá o nej povedala:

Mária Klapáková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Katarína Kucbelová debutovala v slovenskej literatúre v roku 2003 zbierkou básní Duály. Za doposiaľ poslednú básnickú knihu K bielej získala viacero ocenení. Do prozaického prostredia vstúpila novelou Čepiec, s ktorou bola tiež vo finálovej päťke ceny Anasoft litera 2020 tak ako tento rok s románom Modrosleposť. Minulý rok po jeho vyjdení bola hostkou v Ars litere moderátora Michala Talla, pokračuje Katarína Kucbelová.

Katarína Kucbelová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A slová autorky k jej knihe, v tomto prípade Kataríny Kucbelovej o próze Modrosleposť, doplníme aj o vyjadrenie porotkyne ceny Anasoft litera 2024 Júlie Sherwood, ktorá o nej povedala:

Júlia Sherwood Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

autori: Ivica Ruttkayová, Michal Tallo 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame