Čítanie na pokračovanie: Hotel Balkán (a ďalšie postkonfliktné poviedky)

Čítanie na pokračovanie: Hotel Balkán (a ďalšie postkonfliktné poviedky)

Premiéra od pondelka 10. 6. do piatka 14. 6. o 22:30 v RD.

Prinášame vám premiérové 5-dielne čítanie na pokračovanie z knihy Miroslavy Kuľkovej, v réžii Stanislava Bileho číta Viktória Sedláková.

1. – 4. časť: Čítanie z knihy Hotel Balkán

Každá balkánska krajina má svoj hotel Balkán – cudzinu aj domov, v ktorom sme dočasne, a predsa je všade. Kedysi tieto krajiny, oblasti, enklávy tvorili jeden celok, potom sa krvavo rozišli a teraz si znova hľadajú cestu k sebe. Sedem poviedok debutujúcej Miroslavy Kuľkovej, nominantky na cenu Anasoft litera, sa odohráva v siedmich balkánskych krajinách. Ich obyvatelia hľadajú cestu nielen k druhým – vzhľadom na históriu a miesta, kde žijú – ale hlavne späť sami k sebe. Prehodnocujú vzťahy, z ktorých ujsť chcú, ale nedokážu, a nachádzajú tie, ktoré ich ešte môžu zachrániť.

5. časť: Poviedky Orechy zo Sumgaitu a Domy na hraniciach

Pogrom v Sumgaite a ozbrojený konflikt na konci 20. storočia v Náhornom Karabachu nie sú iba historickými udalosťami. Autorka im v poviedke „Orechy zo Sumgaitu“ predáva ľudský rozmer, v ktorom sa kĺbi priateľstvo s nenávisťou, túžba po mieri a pokojnom živote s túžbou po odplate. Poviedka „Domy na hraniciach“ nám na pozadí romantickej zápletky približuje aktuálnu situáciu na Cypre, poznačenom udalosťami z roku 1974, keď na ostrov vtrhla turecká armáda a tureckí a grécki Cyperčania sa prvýkrát ocitli na dvoch stranách nepriepustnej hranice.

Číta: Viktória Sedláková
Réžia: Stanislav Bilý
Hudobná dramaturgia: Zuzana Eperješiová
Zvukový majster: Michal Ballasch
Redaktor: Gabriel Kuľbak

Foto/zdroj: kkbagala.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame