Poetická Európa

Poetická Európa

Dvadsaťdeväť básnikov a poetiek, osemnásť prekladateľov a prekladateliek a pätnásť interpretov a interpretiek vás pozývajú na cestu za európskou poéziou. Počas troch týždňov navštívime každú členskú krajinu Európskej únie a prinesieme preklady, ktoré vznikli pre Rádio Devín. Objavujte spolu s nami súčasnú európsku poéziu – od pondelka 22. apríla do piatka 10. mája, vždy o 15.50 v Rádiu Devín.

Cyklus Poetická Európa vznikol pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Viac o ňom prezradila redaktorka a autorka projektu Eva Reiselová v rozhovore s Marekom Luptákom:

Cyklus Poetická Európa - Rozhovor s Evou Reiselovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Verše belgického básnika píšuceho po francúzsky, Wernera Lambersyho v podaní Ivana Šándora preložila Katarína Bednárová:

Poetická Európa - Werner Lambersy - Linného kvetinové hodiny, Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V druhej časti zájdeme do Flámska, kde žije a tvorí Lotte Dodion. Ako píše prekladateľka jej poézie, Marta Maňáková, je poetkou, performerkou a misionárkou poézie. Z básnickej zbierky Potrava pre kanóny, preložila báseň, ktorú si môžete vypočuť v podaní Anny Jakab Rakovskej:

Poetická Európa - Dodion Lotte - Houston we have a problem Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Z Belgicka sa presunieme do ďalšej členskej krajiny únie – do Bulharska. Od roku 2008 je členkou Spolku nezávislých bulharských spisovateľov Elena Andreeva. Je autorkou básnických zbierok pre deti, aj dospelých „v ktorých vyjadruje podoby svetla nájdené v každom z nás,“ hovorí jej prekladateľka, Katarína Sedláková. Z poézie Eleny Andreevy vybrala a pre Rádio Devín preložila verše, ktoré si môžete vypočuť v podaní Zuzany Porubjakovej:

Poetická Európa - Elena Andreeva - Opýtal sa ma Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Jorgos Christodulidis je cyperský básnik a novinár. Z jeho poézie vybrala a preložila báseň  Renáta Španová Mokošová. Vypočujte si ju v podaní Jakuba Rybárika:

Poetická Európa - Jorgos Christodulidis - Veci naliehavej potreby, Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Knihy básnikov a poetiek našich susedov nájdeme asi v každom kníhkupectve, či antikvariáte. Poznáme ich, čítame a netreba ich prekladať. O to ťažšie bolo vybrať jedno meno. Napokon sme sa rozhodli pre jedného z najvýznamnejších súčasných českých básnikov a prekladateľov, Ivana Wernischa. V podaní Přemysla Boublíka si vypočujete báseň Ivana Wernischa zo zbierky Tiché město:

Poetická Európa - Ivan Wernisch - Muž s kufrem Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Z tvorby fínskej poetky Johanny Venho báseň vybrala a preložila Zuzana Drábeková. Vypočujte si ju v podaní Ingrid Timkovej:

Poetická Európa - Johanna Venho - Verná sama sebe Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Úryvok z básnickej skladby francúzskej poetky Marie Huot v podaní Zuzany Porubjakovej preložila Katarína Bednárová:

Poetická Európa - Marie Huot - Oživotvorená Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Z poézie gréckeho básnika Dionysisa Kapsalissa vybrala báseň a preložila Renáta Španová Mokošová. Vypočujte si ju v podaní Iva Gogála:

Poetická Európa - Dionysis Kapsalis - Plačeš, pretože vonku prší Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Báseň holandskej poetky Alary Adilow v preklade Marty Maňákovej si vypočujete v podaní Zuzany Kyzekovej:

Poetická Európa - Alara Adilow - Nová divokosť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Z poézie Olje Savičević Ivančević vybral a preložil báseň Karol Chmel. Vypočujte si ju v podaní Jany Oľhovej:

Poetická Európa - Olja Savičević Ivančević - Nečítaš ženy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Báseň Madra Patricka Cottera si vypočujte v podaní Ivana Šándora.Preložila Jana Kantorová-Báliková:

Poetická Európa - Patrick Cotter - Madra Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame