Čítanie na pokračovanie: Moja čínska dekáda

Čítanie na pokračovanie: Moja čínska dekáda

Premiéra: 15. - 19. apríla 2024 o 18.30 v Rádiu Devín.

Sinológ a tlmočník čínštiny Pavel Dvořák ml. nikdy netúžil precestovať svet. Túžil spoznať Čínu. Po štúdiách na čínskej univerzite sa mal vrátiť domov, ale rozhodol sa inak. Z malej slovenskej dediny sa presťahoval do dvadsaťsedemmiliónového Šanghaja. Začiatky bez zázemia, peňazí a známostí boli ťažké, ale otvorili Pavlovi dvere do nového života.

V Číne spoznal svoju manželku, uchytil sa ako tlmočník, sprievodca a napokon aj majiteľ cestovnej kancelárie. Vďaka svojej pestrej práci precestoval krajinu od severu na juh a od západu na východ. Nazbieral bizarné a vtipné zážitky z ciest, čínskych tovární, medzinárodných korporácií, politických rokovaní, ale aj čínsko-slovenského manželstva a rodinného života, o ktoré sa s čitateľmi podelil v knihe Moja čínska dekáda.

V cykle Čítanie na pokračovanie si môžete vypočuť ukážky z častí Slon v čínskom porceláne, Nový život, Bizarné zážitky tlmočníka a Štyri svadby a dva pohreby.

Interpretuje: Juraj Smutný. Majsterka zvuku: Iveta Janáková. Hudobný dramaturg: Ján Fiala. Redakčne pripravila a režírovala: Ľubica Pliešovská.


Foto/zdroj: Archív Pavla Dvořáka / startlab.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame