Pásmo poézie: Slová plaché sú tak ako holuby

Pásmo poézie: Slová plaché sú tak ako holuby

Premiéra v sobotu 10. 6. o 15:00 v RD.

Ak povieme Ave Eva, mnohí už vedia, že bude reč o hádam najznámejšej ľúbostnej básni Jána Kostru. Je chválospevom na ženu ako na nádhernú bytosť, ale i na nositeľku života. Básnik oslavuje nielen jej telo, ale aj dušu. A určite je aj ódou na materstvo, ale je i prejavom vďaky za utrpenie, čo tým neraz súvisí. Túto básnickú skladbu recitovali v rozhlase takí majstri, ako je napríklad Karol Machata, Ladislav Chudík a Mikuláš Huba. Ako interpret sa v rozhlase bude prezentovať aj Alfréd Swan, ktorý má k tomuto Kostrovmu dielu osobný a dlhoročný vzťah. Jana Hevešiová ho napokon presvedčila, aby prijal aj rolu respondenta. A aký je jeho vzťah k tejto Kostrovej básni?

Veľmi rád si čítam ľúbostnú poéziu a rád ju aj interpretujem. Snažím sa poslucháčovi sprostredkovať tie pocity, ktoré vo mne vzbudzuje.

Na koncerte laureátov v Poděbradoch som mal predniesť niečo zo svojho repertoáru, tak som sa rozhodol pre prvú časť Kostrovej básne Ave Eva. Najradšej mám totiž básne s pevným pôdorysom verša a s pravidelným rýmom i rytmom. Považujem to za skutočné básnické umenie, ak slová pekne plynú a nepodobá sa to na prózu.

Foto/zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame