Parnas: Div piaty – Mauzóleum v Halikarnase

Parnas: Div piaty – Mauzóleum v Halikarnase

: Vysielame od 21.12.2020 do 23.12.2020 a v novom roku od 4.1.2021, každý pracovný deň o 18:30 v Rádiu DEVÍN.

Je málo miest na svete, kde veky vytvorili taký raj pre pútnika stáročiami, akým je úzky, nesčíselnými zálivmi zbrázdený pás západného pobrežia Malej Ázie. Tu stáli v časoch, keď ešte nikto netušil, že niekedy bude nejaký „kresťanský letopočet", skvelé mestá s obdivuhodnými stavbami a ešte obdivuhodnejšími kvetmi kultúry, vypestovanými na záhonoch, ktoré boli niekde náhle skosené, inde pozvoľna opustené alebo starostlivo presadené - a všade nakoniec rozšliapané vojakmi najrôznejších ríš. Najsevernejšie z týchto slávnych miest bola Trója; ich stuha pokračovala Larissou, Gargarami, Pergamom, Kýmou, Fókaiou, Smyrnou, Klazomenami, Kolofónom, Efezom, Magnéziou, Priénou, Milétom, Mylasami - najjužnejší bol (ak nepočítame Knidos, ktorý ležal pôvodne na ostrove a až neskôr bol spojený s pevninou) Halikarnas.

Toto mesto, Grékmi nazývané Halikarnassos, bude ďalším cieľom našej cesty. Stál v ňom náhrobok, ktorý bol jedným zo siedmich divov sveta a dal meno všetkým mauzóleám - Mauzóleum. Pôsobivá budova, opradená legendami, stála 19 storočí. Viac o tomto piatom dive sveta si vypočujete v relácii Parnas. K počúvaniu vás pozývajú hudobná dramaturgička Lýgia Vojtková, zvukový majster Stanislav Kaclík a autorka projektu Parnas Táňa Kusá, číta Peter Sklár.

Tohtoročný Parnas venujeme zakladateľovi modernej slovenskej literatúry faktu - Vojtechovi Zamarovskému a jeho kultovému dielu Za siedmimi divmi sveta. V predchádzajúcich častiach Parnasu ste si mohli vypočuť komentované čítania ale aj rozhovory s odborníkmi venované 4 divom sveta, ktoré nájdete už aj v našom archíve:

1) Egyptské pyramídy
2) Semiramidine visuté záhrady
3) Artemidin chrám v Efeze
4) Feidiov Zeus v Olympii

Foto: wikimedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame