Rubikon: Film Osamelí bežci - Ideme ďalej!

Rubikon: Film Osamelí bežci - Ideme ďalej!

: V premiére v nedeľu 19.7. o 10:00 v Rádiu DEVÍN.

Fenomén Osamelých bežcov, tvorba Petra Repku, Ivana Laučíka a Ivana Štrpku neodmysliteľne patrí k tomu najoriginálnejšiemu, čo vzniklo v našej poézii. O poézii sa dá hovoriť rozličnými spôsobmi, môžu sa stavať pomníky a recitovať básne. Alebo sa môžu rozprávať príbehy, čo básnici zažili.

Program Rubikon predstaví film Osamelí bežci s podtitulom Ideme ďalej!, ktorý koprodukovala RTVS a premiéru mal na jeseň v roku 2019. Odvtedy zaujal nielen domáce filmové publikum, ale s úspechom bol premietaný aj v zahraničí. Je to film venovaný literárnej skupine čo vznikla v roku 1963 a trvá dodnes. Priateľstvo celé roky spájalo a spája troch básnikov, z ktorých jeden sa už medzičasom nenachádza v tých istých životných súradniciach, ako ostatní. Životný príbeh a literárne dielo Ivana Laučíka sa uzavreli v roku 2004. Napriek tomu, tak ako z podtitulu filmu vyplýva, Osamelí bežci idú ďalej. Námet na film o dejinách slovenskej poézie, ale predovšetkým o básnikoch, ktorí tieto dejiny písali, vznikol vďaka filmárovi Martinovi Repkovi, synovi básnika Petra Repku. Spolu s tvorivým tímom vytvoril generačný film. Jednak ako doklad o generácii, ktorá v šesťdesiatych rokoch začínala publikovať v nezabudnuteľnom časopise Mladá tvorba a jednak ako vlastnú generačnú výpoveď.

Zopakujeme, že hovoriť o slovenskej literatúre sa dá mnohými spôsobmi, tento je záznamom o ceste v čase a priestore. My budeme v programe Rubikon počuť rozprávať nielen o cestách, ale aj o jaskyniach, poézii a kamarátstve básnické legendy Ivana Štrpku, Petra Repku a Jána Buzássyho. Redaktorka Ivica Ruttkayová rovnako oslovila aj mladých tvorcov filmu Osamelí bežci Ideme ďalej! režiséra Martina Repku a producenta Maroša Šlapetu. Dozvieme sa, čo je na ceste to najdôležitejšie.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame