Zimomriavky... píše Egon Tomajko

Zimomriavky... píše Egon Tomajko

: V decembrovom cyklesi dnes môžete vypočuť „Všeobecnú teóriu zimomriavok s príkladmi". Jej autorom je Egon Tomajko.

Všeobecná teória zimomriavok s príkladmi

Poviete si: trochu sa stíšme, rozžiarme zvnútra a pripravme sa prijať do svojich sŕdc Vianoce. Skúsme vyčariť atmosféru, pri ktorej na nás čosi dýchne a vyvolá zimomriavky. Lenže čo sú to zimomriavky? Zježia sa vám chlpy, nabehne husia koža? Jednoznačnú definíciu /ani medicínsku/ nepoznám, tak som začal pripravovať svoju Všeobecnú teóriu zimomriavok založenú na príkladoch.

1.1 Fyziologické zimomriavky

Vyjdete z vane a ovanie vás studený vzduch, dlho stojíte v chlade, začujete nepríjemný zvuk - to všetko je pre organizmus nepríjemné a ten sa snaží vám len snaží signalizovať, že čosi nie je v poriadku, že z takého prostredia jednoducho treba čo najskôr zmiznúť. Na takýto typ zimomriavok sa zabúda, človeka neovplyvňujú dlho.

1.2. Fyziologické zimomriavky s pridanou hodnotou

Keď sa vám narodí syn a Vami lomcuje čosi, čo neviete poriadne uchopiť, Ešte vám celkom nedošlo, čo sa stalo a čo všetko to bude raz znamenať, ale sedíte v aute, plačete a po chrbte vám behajú zimomriavky. Neviete sa utíšiť. Na to sa jednoducho nezabúda.

1.3. Duchom vyvolané zimomriavky

Výstava fotografií v dánskom Aarhuse pred rokmi. Sto vecí, na ktoré sa treba pozrieť, lebo o chvíľu tu už nebudú: atoly, džungľa, architektúra miest, kultúra pôvodných obyvateľov - zimomriavky; Adriana Kučerová spieva na koncerte vo Veľkom štúdiu Slovenského rozhlasu pred rokmi. Nie som znalec ani fanúšik, len cítim, že sa deje čosi mimoriadne, prenikám do spevu - zimomriavky; Divadelné predstavenie Prorok Ilja Divadla Teatro Tatro, Na Dotykoch a spojeniach v Martine, pred rokmi: mokro aj v stane, neštartujúca motorka, excelujúci Milan Ondrík, sople a pot až do druhého radu. Viem, že sa deje niečo mimoriadne - zimomriavky; Poľská speváčka Anna Maria Jopek s kapelou na koncerte v Košiciach, pred rokmi. Krištáľová intonácia, mimotelový zážitok, zimomriavky na celom tele...

Na takýto typ zimomriavok sa nielen nezabúda, takéto zimomriavky sa dajú privolať znovu so spomienkou...

Skúšam to znovu. Prechádzajú mi po chrbte zimomriavky. Sedím na koncerte, vnímam len éterickú bytosť a hlas. Snažím sa tam zotrvať. Potom sa rozsvietia svetlá a som späť. Zimomriavky sú preč.

Tuším budem musieť na tej teórii ešte popracovať.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame