Spomienka na Mariána Labudu, narodil sa pred 80 rokmi

Spomienka na Mariána Labudu, narodil sa pred 80 rokmi

Marián Labuda bol jednou z najvýraznejších osobností slovenského divadelného, filmového a televízneho herectva. Rodák z Hontianskych Nemiec, pochádzajúci z rodiny súkromného krajčíra, zanechal nezmazateľnú stopu nielen v slovenskej, ale aj v českej kultúre. Pri príležitosti jeho nedožitých 80 rokov si ho pripomíname prostredníctvom špeciálneho vysielania Rádia Devín. 

Po absolvovaní Divadelnej fakulty VŠMU v Bratislave v roku 1965 sa Marián Labuda stal členom Slovenského národného divadla (SND), kde okamžite zaujal svojím hereckým talentom a jedinečným prejavom. Labuda však nezostal len pri jednom pôsobisku – v roku 1968 sa stal jedným zo spoluzakladateľov legendárneho Divadla Na korze; neskôr pôsobil na Novej scéne. 

Od roku 1989 sa Marián Labuda etabloval ako herec, ktorého repertoár bol neuveriteľne široký. Jeho všestrannosť obohatila nemálo filmov, divadelných i televíznych inscenácií.  Známy je z nezabudnuteľných filmových postáv, medzi ktoré patrí jeho výkon v snímkach ako Vesničko má středisková, Pacho, hybský zbojník, či Záhrada.

Pri príležitosti jeho nedožitých 80 rokov si Rádio Devín pripravilo špeciálny program, ktorý oslavuje Mariána Labudu a jeho prínos k slovenskej kultúre. Tento program ponúka jedinečnú príležitosť na znovuobjavenie jeho umenia a osobnosti.

27. október 2024

18:00 – Fíčer: Prázdniny s mamou
Vo fíčri sa poslucháči vydajú na návštevu do Hontianskych Nemiec, kde sa stretnú s Mariánom a jeho bratom Jozefom, archeológom. 

19:00 – Hra na nedeľu: E. Labiche: Milovaný Célimare
V tejto hre sa poslucháči môžu tešiť na klasickú francúzsku komédiu.


20:00 – Medzi hlasmi: Marián Labuda

Relácia, ktorá ponúkne reflexiu na Labudov hlas a jeho herecké dedičstvo, ktoré zanechal vo viacerých žánroch.


29. október 2024

20:00 – M. Kukučín – Neprebudený 

V tejto dramatizácii z roku 1978 Marián Labuda stvárňuje hlavnú postavu Ondráša Machuľu.


20:30 – A. P. Čechov – Čajka

V tejto hre z roku 2015 Labuda stvárnil postavu Sorina.


 

foto/zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame