Východná Morava: Pamätník Tomáša Baťu v Zlíne a Šachova synagóga

Východná Morava: Pamätník Tomáša Baťu v Zlíne a Šachova synagóga
Český región Východná Morava sa rozkladá v okolí mesta Zlín, na hranici so Slovenskom. Zahŕňa štyri podoblasti, z ktorých každá je iná a jedinečná, a dokopy tak vytvára veľmi zaujímavú kombináciu. Andrea Makýšová Volárová sa s mikrofónom vybrala na dve výnimočné miesta, ktoré sa opatí zaradiť si do svojho cestovného itineráru.

Naskôr vás pozveme na prehliadku Pamätníka Tomáša Baťu v Zlíne, ktorého priestormi nás previedla jeho vedúca Magdaléna Hladká. V rozhovore opisuje históriu tohto objektu, to ako sa menil v priebehu času a spomenie aj aktuálne expozície, ktoré môžete počas leta navštíviť:

L 23.7.24 - Pamätník Tomáša Baťu v Zlíne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pamätníka Tomáša Baťu.png

Ďalej sa presunieme do necelých 20 kilometrov vzdialeného Holešova, kde okrem impozantného zámku nájdete aj Šachovu synagógu. Meno nesie po židovskom učencovi rabínovi Šachovi, vlastným menom Šabtaj ha-Kohen, ktorý je v Holešove aj pochovaný. V roku 2021 si nielen v tomto východomoravskom meste pripomínali 400 rokov od jeho narodenia. O histórii  synagógy, jej unikátnej výzdobe a rekonštrukciách budovy povedal viac jej správca Vratislav Brázdil:

L 23.7.24 - Šachova synagóga v Holešove Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Šachovu synagógu.jpg

Foto/zdroj: Wikimedia cc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame