Otvorenie výstavy Floating Arboretum na 60. ročníku Bienále Benátky

Otvorenie výstavy Floating Arboretum na 60. ročníku Bienále Benátky

Od soboty 20. apríla je pre verejnosť otvorený 60. ročník medzinárodnej výstavy umenia – prestížneho Bienále v Benátkach s názvom Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere. Preview – predvernisáž – sa v Československom pavilóne konala vo štvrtok 18. apríla.

Súčasné vizuálne umenie na Slovensku prezentuje kolektívne dielo s názvom Plávajúce arborétum košického umelca Ota Hudeca. Výtvarník pracuje s archívnym súborom príbehov, vypovedajúcich o kolektívnej snahe, keď zomknutá komunita aktivistov bránila deforestácii, klčovaniu a ničeniu stromov. Volá po ich záchrane, ako aj po záchrane ostatných ohrozených stromoch vo svete.

Na mieste bola Zuzana Golianová, ktorá nahrávala priamo pred pavilónom. V reportáži budete okrem Lýdie Pribišovej a Ota Hudeca počuť aj Fera Királyho, Evu Šuškovú, Mareka Kundláka, Julianu Sokolovú, Michaelu Bednárovú, Petru Fornayovú:

60. ročník Bienále Benátky - rozhovory z otvorenia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



RL 26.4.24 - 60. ročník Bienále Benátky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vypočujte si aj Ladenie - rozhovor o projekte Floating Arboretum.

Medzinárodná výstava potrvá v Giardini a Arsenale v Benátkach do 24. novembra tohto roka. A pripomeňme, že na preview sa konal protest proti aktuálnym politikám Ministerstva kultúry. Skupina ľudí držala transparenty s nápisom „Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky nás nereprezentuje“. Šlo o tichý protest počas príhovoru riaditeľa Sekcie kultúrneho dedičstva Petra Lukáča, časť publika sa mu obrátila chrbtom so zdvihnutými transparentmi. Na nasledujúci deň zverejnila ministerka kultúry Martina Šimkovičová na svojom súkromnom profile na internete status, v ktorom okrem iného uvádza, že predstavitelia liberálno-progresívneho spektra robia hanbu slovenskej kultúre a že išlo o pochybnú prezentáciu umenia.

Foto/zdroj: sng.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame