Prechádzky pamäťou zabúdania Olega Pastiera

Prechádzky pamäťou zabúdania Olega Pastiera

Náš rozhlasový kolega, básnik, vydavateľ, výtvarník a človek, ktorý bol pred novembrom 1989 aktérom samizdatovej literatúry Oleg Pastier sa narodil 17. apríla 1952 a navždy nás opustil 15. marca 2018.

Bol dlhoročným vydavateľom časopisu Fragment, ktorý začal vychádzať ešte pred novembrom 1989. Rovnako bol autorom viacerých zbierok básní a pre Slovenský rozhlas vytvoril sériu dvadsiatich troch fíčrov Rodinné striebro, ktorá bola viackrát ocenená. Z ďalších ocenení spomeňme štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za literárnu a vydavateľskú činnosť, či cenu Dominika Tatarku.

Krátko po jeho neodžitých 72. narodeninách sme hovorili o novej zbierke básní, ktorá vyšla z jeho pozostalosti. Jej názov je Prechádzky pamäťou zabúdania a vydavateľkou knihy je manželka Olega Pastiera Ľudmila Pastierová. Ju a Dušana Dušeka, roky blízkeho priateľa a spisovateľa oslovila redaktorka Ivica Ruttkayová:

Vyšla básnická zbierka z pozostalosti Olega Pastiera Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



A pripájame ďalšiu informáciu: V týchto dňoch vzniká v Bratislave unikátny projekt samizdatová Knižnica Olega Pastiera. Podľa autorov projektu „samizdat predstavuje krehké a vzácne dedičstvo, ktoré bez ochrany a digitalizácie môže ľahko zaniknúť“. Zachované periodiká a knihy predstavujú jedinečné svedectvo o komunistickom režime a sú dôležitým študijným materiálom pre ďalšie generácie.

Foto/zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame