Viedenské divadlo uvádza premiéru Salieriho opery

Viedenské divadlo uvádza premiéru Salieriho opery

Vo viedenskom hudobnom divadle Musiktheater an der Wien má dnes večer premiéru opera Antonia Salieriho Kublaj, veľký chán z Tartari. A keď hovoríme premiéru, myslíme tým v tomto prípade jej úplne prvé uvedenie tak ako ju Sallieri pred takmer 250-timi rokmi napísal.

Jej inscenáciu v 18. storočí prekazila politická situácia a potom sa na ňu zabudlo. Objavili ju až nemeckí divadelníci v roku 1998, ktorí ju uviedli v nemeckom preklade v divadle vo Würzburgu. Ďalších dvadsať rokov si na ňu nikto nespomenul.

V Divadle Musiktheater an der Wien radi hľadajú presne takéto neprávom zabudnuté diela a preto sa rozhodli uviesť operu Kublaj, veľký chán z Tartari v jej pôvodnej talianskej verzii a vrátiť ju tak do mesta, v ktorom vznikla. Antonio Salieri prežil veľkú časť života práve vo Viedni.

Na skúške v divadle sa Nikoleta Gstach porozprávala s režisérom Martinom G. Bergerom, dramaturgom Philippom Amelungsenom a s hudobným a divadelným znalcom Christophom Wagner Trenkwitzom, ktorý v opere stvárnil samotného Salieriho:

Salieriho opera Kublaj, veľký chán z Tartari vo Viedni Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Opera, ktorú diriguje francúzsky dirigent Christophe Rousset sa hrá len pár krát. Ďalšie predstavenia sú plánované v termínoch od 7. do 15. apríla.

Foto/zdroj: theater-wien.at

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame