Spomienka na Antona Prídavka – rozhovor s Mariánom Gladišom

Spomienka na Antona Prídavka – rozhovor s Mariánom Gladišom

Tento rok si pripomíname 95. výročie od začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Košíc. Rozhlasové začiatky boli spojené s menami českých rozhlasových a slovenských poštových nadšencov, čo vyplynulo z celkovej spoločenskej situácie po vzniku Československej republiky v roku 1918.

Od 17. apríla 1927, keď sa začalo s pravidelným rozhlasovým vysielaním z domčeka na rohu Poštovej a Hradbovej ulice v Košiciach, to už neboli len nadšenci, ale skutoční „rozhlasáci“, ktorých si vybrala vtedajšia pražská spoločnosť Rádiojournal. Tá v roku 1929 ponúkla stále miesto aj východniarovi Antonovi Prídavkovi, od ktorého úmrtia práve dnes uplynulo 77 rokov.

Anton Prídavok bol v rokoch 1932-38 tajomníkom košickej odbočky Radiojournalu a v rokoch 1938-45 riaditeľom prešovského rozhlasu. Poslucháči mohli jeho početné publicistické príspevky, dramatizácie, pásma, scénky a hry počuť vo vysielaní od roku 1929 až do roku 1945. O Antonovi Prídavkovi, básnikovi, osvetovom pracovníkovi, divadelníkovi, literátovi, ale najmä rozhlasákovi hovorí doktor Marián Gladiš z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach:

Anton Prídavok – rozhovor s Mariánom Gladišom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Archív RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame