Rozhovor s režisérom Tomášom Hodanom o filme Posledné preteky

Rozhovor s režisérom Tomášom Hodanom o filme Posledné preteky

Hosť Ranného ladenia 29. 4. 2022

Včerajším dňom vstúpil do slovenskej distribúcie debutový celovečerný hraný film režiséra Tomáša Hodana Posledné preteky, ktorý sprítomňuje dávnu, takmer 110-ročnú históriu z pohoria Krkonoše, ktoré boli pred prvou svetovou vojnou chudobným regiónom a miestom, často aj vyostrených, stretov Čechov a Nemcov. Pôsobil tu aj vtedy naznámejší český bežec na lyžiach Bohumil Hanč. Nemci miestne preteky bojkotovali, až na jediného, v Prahe žijúceho Emericha Ratha, ktorý bol Hančovým častým súperom, ale aj priateľom.

České historické pramene však vystavali kult Bohumila Hanča na jeho priateľstve s Václavom Vrbatom, pretože práve táto dvojica tragicky zahynula pri pretekoch v roku 1913, ktoré boli akýmsi česko-nemeckým bojom o Krkonoše, kde aj pomník tejto dvojice nájdete. Bol to však práve Nemec Emerich Rath, ktorý sa vydal v osudný deň, keď sa počasie počas pretekov náhle zmenilo, Čechovi Hančovi na pomoc.

Tento príbeh prešiel za storočie rôznymi interpretáciami a svojím umeleckým spracovaním teraz prispel aj Tomáš Hodan, autor scenára a režisér filmu Posledné preteky. V relácii Ranné ladenie sa s ním rozprával moderátor Tomáš Bartoněk:

RL 29.4.22 - Rozhovor s Tomášom Hodanom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: z filmu Posledné preteky

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame