Pozvánka do galérie: Tri nové výstavy v Banskej Štiavnici

Pozvánka do galérie: Tri nové výstavy v Banskej Štiavnici

S Martinom Uramom vám predstavíme tri nové výstavy v Banskej Štiavnici.

Prvou je výstava intermediálnej umelkyne Evy Ďurovec s názvom Vojnový denník, ktorú nájdete pod klenbami v Galérii Jozefa Kollára. Výstava je reakciou na aktuálne prebiehajúcu vojnu na Ukrajine a viac o projekte aj autorke hovorí kurátorka Mária Janušová:

O výstave Evy Ďurovec - Vojnový denník v GJK BŠ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vo veľkej sále galérie si aktuálne môžete pozrieť aj druhú výstavu výtvarníčky Žofie Dubovej pod názvom Miesta mimo ciest. Na výstave nájdete maľby prírodných javov doplnené o fascinujúce denníkové záznamy z výstupov do hôr. Autorka ich zaznamenáva nielen očami alpinistky, ale najmä maliarky. O výstave sa náš redaktor Martin Uram zhováral s autorkou a oslovil aj kurátorku Julianu Mrvovú, ktorá na úvod rozhovoru vysvetľuje, prečo považuje Žofiu za najvýraznejšiu predstaviteľku svojej generácie výtvarníkov:

O výstave Žofie Dubovej - Miesta mimo ciest v GJK BŠ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ďalej vás na prechádzke banskoštiavnickými galériami zoberieme takmer na vrch Námestia svätej Trojice, kde sídli Galéria Jula Bindera. Hovoriť budeme o vzťahu digitálnych technológií a výtvarného umenia. O tom, ako počítače menia povahu tradičných umeleckých diel. Šimon Kučera patrí medzi nastupujúcu generáciu geometrických maliarov, ktorá má na území Slovenska minoritné zastúpenie. Jeho výstavný projekt Space Odyssey poukazuje na nové problematiky a spôsoby prezentácie abstraktnej geometrie:

O výstave Šimona Kučeru - Space Odyssey v GJB v BŠ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Výstavu abstraktnej geometrie Šimona Kučeru nájdete v banskoštiavnickej Galérii Jula Bindera do konca apríla. Výstavy v Galérii Jozefa Kollára trvajú do 22.5.


Foto/Zdroj: LIC

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame