V Rádiu DEVÍN vyhlásili 4. laureátku ceny René - Anasoft litera gymnazistov, vypočujte si celý záznam

V Rádiu DEVÍN vyhlásili 4. laureátku ceny René - Anasoft litera gymnazistov, vypočujte si celý záznam

V živom vysielaní Rádia Devín v utorok 30. marca zástupca študentov Martin Bednárik vyhlásil výsledok tajného hlasovania delegátov a delegátok z predchádzajúceho dňa. Pätnásť hlasujúcich vybralo román Aleny Sabuchovej Šeptuchy (Artforum 2019) ako najreprezentatívnejšieho zástupcu preferencií stredoškolákov a stredoškoláčok, a tak sa spisovateľka stala štvrtou laureátkou ceny René - Anasoft litera gymnazistov. Na vyhlásení sa zúčastnili iniciátorka ceny René a moderátorka záverečnej debaty Miroslava Vallová a Zuzana Belková, ktorá bola členkou poroty Anasoft litera v minulom ročníku.

Vypočujte si zvukový záznam z vyhlásenia výsledkov 4. ročníka ceny René - Anasoft litera gymnazistov 2020:

L 30. 3. 2021-Vyhlásenie výsledkov ceny René - Anasoft litera gymnazistov 2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cenu udeľujú študentky a študenti od roku 2017 jednej z piatich nominovaných kníh, ktoré pre nich vyberú práve členovia poroty Anasoft litera. V roku 2020 bola porota v zložení Zuzana BelkováPeter F. ‘Rius JílekLubomír Machala, Michal Jareš a Dado Nagy.

Rozhovory so všetkými finalistami a finalistkami 4. ročníka ceny René si môžete vypočuť tu:

René20-Peter Balko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


René20-Mariana Čengel-Solčanská Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

René20-Juraj Červenák Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

René20-Katarína Kucbelová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

René20-Alena Sabuchová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Školy boli na jeseň kvôli opatreniam zatvorené, kultúrne podujatia sa nemohli konať, a preto sa celý štvrtý ročnník Ceny René - Anasoft litera gymnazistov nemohol uzavrieť už v kalendárnom roku 2020. Besedy so spisovateľmi a spisovateľkami sa konali online, ako aj záverečná niekoľko hodinová debata delegátov zapojených škôl.

Literárna cena René podporuje čítanie mladých, ich záujem o knihy a najmä kvalitnú súčasnú literatúru. Udeľujú ju študenti vybraných gymnázií a stredných škôl raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo. Cenu vyhlasujú Literárne informačné centrum a Anasoft litera.

Všetky fotografie a články k cene René nájdete na stránke Literárneho informačného centra.

Foto/Zdroj: Literárne informačné centrum/Soňa Uriková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame