Krištáľové krídlo pre Cillera a Dobiáša

Krištáľové krídlo pre Cillera a Dobiáša

V nedeľu večer získal slovenský scénograf Jozef Ciller mimoriadne ocenenie v  Krištáľovom krídle, preto si pripomíname jeho slová, ktoré sme zaznamenali na konci minulého roku. Vtedy vyšla monografia slovenskej teatrologičky Dagmar Inštitorisovej venovaná práve Jozefovi Cillerovi. Kniha – Jozef Ciller. Čítanie v mysli – sa zaoberá jeho tvorbou v oblasti scénografie, kostýmovej tvorby, televíznej a filmovej scénografie, architektúry, dizajnu či paradivadelných akcií. V knihe nájdeme mnoho odborných textov, divadelné fotografie, ale aj výtvarné návrhy. Je tu množstvo Cillerových citátov či poznatkov k samotnej tvorbe. V deň nášho stretnutia uvádzali v SND operu Carmen, ktorú v roku 2002 Ciller pripravil ako scénograf. Jarmila Vitovičová preto chcela vedieť, či chodieva na svoje predstavenia:

Jozef Ciller-monografia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súčasťou monografie Jozef Ciller je DVD, ktoré obsahuje ukážky z jeho tvorby (diplomová,habilitačná a inauguračná práca; scénografie pre paradivadelné aktivity; ukážky z televíznych vystúpení, fotografie bábkových a amatérskych scénografií atď.), kompletné súpisy (divadelných, filmových, televíznych a iných diel J. Cillera a prác o J. Cillerovi). Možno ešte na záver vyberáme pár citátov z knihy. Ich autorom je Jozef Ciller: Tiene sú dokonalá štylizácia... Limitujúce situácie zhusťujú život... V divadle je vždy noc a smrť. Svetlo vykrajuje deň a život...   

Spisovateľ Rudolf Dobiáš sa stal v nedeľu laureátom Krištáľového krídla v obore literatúra jeho život bol poznačený komunistickými represiami a pobytom vo väzení. Autor literatúry pre deti i dospelých získal tvorivé príležitosti v Slovenskom rozhlase. Na svoje začiatky spomína takto:

Rudolf Dobiáš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: z ceremoniálu udeľovania ocenení

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame