Francúzska noblesa a ruská veľkoleposť / Marius Petipa

Francúzska noblesa a ruská veľkoleposť / Marius Petipa

11. marca si pripomíname 200. výročie narodenia Mariusa Ivanoviča Petipu, pôvodom francúzskeho tanečníka a choreografa, ktorý počas svojho pôsobenia v Petrohrade, vďaka podpore cárskeho dvora, vytvoril baletné choreografie, ktoré spájajú  francúzsky šarm a noblesu s ruskou cárskou veľkoleposťou a emotívnosťou. Balety tohto génia sa stali základnými piliermi repertoáru veľkých baletných súborov a divadiel na celom svete. Vedia o tom aj v Divadelnom ústave, a preto pripravili výstavu venovanú tomuto géniovi. Ak teda hovoríme o tanečnej histórii, môžeme vynechať meno Marius Petipa?

Marius Petipa 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Výstava Francúzska noblesa a ruská veľkoleposť/Marius Petipa na slovenských baletných scénach zobrazuje choreografie tohto majstra v slovenských divadlách. Výstavu kurátorsky pripravili dramaturgička Baletu SND Eva Gajdošová a tanečná teoretička a tanečníčka Monika Čertezni z Divadelného ústavu.

Marius Petipa 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Po ukončení výstavy v Slovenskom národnom divadle poputuje výstava do Štátneho divadla v Košiciach a následne do Štátnej opery v Banskej Bystrici.

Foto/Zdroj: Z vizuálu podujatia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame