Opustil nás Marián Labuda

Opustil nás Marián Labuda

V piatok 5. 1. 2018 všetci, ktorí majú radi divadlo, film, televíziu a rozhlas, prijali s veľkým smútkom správu o úmrtí Mariána Labudu. Interpret stoviek najrôznejších umeleckých textov, ktoré nás rozosmievali, neraz aj cez slzy – po celé desaťročia. Obľúbený herec, člen Činohry SND, odišiel nečakane vo veku 73 rokov. Jeho nezabudnuteľný hlas a jeho výrazný, sugestívny herecký prejav sa navždy zapísali do slovenského umenia a kultúry, ktoré svojou osobnosťou nenahraditeľne obohatil.

Jeden z najvýraznejších slovenských hercov sa narodil v obci Hontianske Nemce v rodine súkromného krajčíra. Po skončení VŠMU sa stal členom SND. Neskôr účinkoval v legendárnom Divadle Na korze a na Novej scéne. Od roku 1989 bol opäť členom SND. Marián Labuda však účinkoval nielen v desiatkach divadelných, ale aj filmových a rozhlasových úlohách. V 80. rokoch 20. storočia patril k najobsadzovanejším hercom v bývalom Československu a bol najobsadzovanejším slovenským hercom v českých filmoch.

V roku 2014 sa rozhodol divadlo profesijne opustiť. Jeho posledné výrazné roly boli napríklad v inscenácii Činohry SND Václav Havel: Odchádzanie; v Štúdiu L+S v hre Petra Pavlaca: Moja mama mala brata, v ktorej si zahral so synom Mariánom Labudom ml. či v Kumšte z pera Yasminy Rezy v réžii Martina Porubjaka alebo v divadle Aréna v inscenácii Tiso v réžii Rastislava Balleka.

V Slovenskom rozhlase sa jeho hlas bude navždy spájať s postavou Bilba Bublíka z tolkienovej ságy Pán prsteňov. Marián Labuda sa zaskvel aj v rozhlasovej adaptácii hry Umberta Eca Baudolino a v mnohých ďalších hrách a rozprávkach. V archíve Slovenského rozhlasu nájdeme takmer tisícku zvukových stôp jeho umeleckého majstrovstva.

Česť jeho pamiatke.

V súvislosti s touto smutnou správou, Rádio Devín zmenilo program:

Piatok 5. 1. 2018

od 21.00 zaradilo reprízu rozhlasovej hry Veselé paničky, alebo ako Ján Štrasser, Igor Bázlik a Tomáš Janovic prinútili Shakespeara napísať rozhlasovú komédiu so spevmi - komédia v hlavnej úlohe s Mariánom Labudom v postave Falstaffa (premiéra 1973)

Sobota 6. 1. 2018

o 7.00 si významného herca pripomenula Zuzana Golianová:

Rozlúčka s Mariánom Labudom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Telefonický rozhovor s Zuzany Golianovej s Jánom Štrasserom po zverejnení tejto smutnej správy:

Ján Štrasser o Mariánovi Labudovi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O 9.00 odvysielalo rozprávkovú hru Eleny Antalovej: O múdrom opekancovi v hlavnej úlohe s Mariánom Labudom (premiéra 1975).

O 14.00 fíčer Táne Kusej: Prázdniny s mamou, ktorý je venovaný Mariánovi Labudovi a jeho rodine (premiéra 2002).

Posledná rozlúčka s Mariánom Labudom pre verejnosť bude v piatok 12. 1. 2018 o 11.00 v Novej budove SND v Bratislave.

Foto/Zdroj: z obálky knihy Herec je vždy na očiach, Rozhovory s Jánom Štrasserom



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame