Pocta Albertovi Marenčinovi

Pocta Albertovi Marenčinovi

Albert Marenčin. Jedna z najvšestrannejších osobností slovenskej kultúry a umenia oslavuje 95. narodeniny.

Počas života bojoval v Slovenskom národnom povstaní, stretol sa s André Bretonom či Paulom Elouardom, napísal desiatky a desiatky rozhlasových hier, básní, próz, esejí, scenárov, prekladov z francúzštiny a publikácii textov vo francúzštine. Pod jeho dramaturgickým vedením debutovalo množstvo slávnych režisérov, scenáristov i spisovateľov. Vytvoril množstvo koláží, knižných ilustrácií a obálok. Vystavoval po svete. Je držiteľom viacerých slovenských a francúzskych štátnych ocenení a vyznamenaní.

V Rádiu Devín, v deň jeho 95. narodenín, bude naše vysielanie Poctou Albertovi Marenčinovi. Počúvajte Ranné ladenie a špeciálne vydanie Ars litery venované tomuto významnému mužovi našej kultúry v stredu 26. júla.

PROGRAM:

6.40 – Historický kalendár: Ukážka z rozhovoru Evy Sládkovej s Albertom Marenčinom o jeho rodisku a Bratislave, ktorý vysielal SRo v roku 2002 pri príležitosti 80. výročia jeho narodenia.

7.08 a 7.19 – Rozhovory s Albertom Marenčinom

8.19 – Inšpirácie (Ars litera o Albertovi Marenčinovi)

8.31 – Juraj Čarný aj o Marenčinovi

9.09 – Rozhovor s publicistkou Gabrielou Žiakovou, ktorá sa odborne venuje tvorbe Alberta Marenčina v kontexte slovensko-francúzskych kultúrnych vzťahov, najmä na pozadí surrealistických výtvarných a literárnych aktivít.

9.22 – Esej Alberta Marenčina Môj surrealizmus v interpretácii Jany Pilzovej, ktorú vysielal SRo v roku 2014.

17.00 – Ars litera Zuzany Belkovej o Albertovi Marenčinovi


Záznam ranného vysielania si môžete vypočuť tu:
Pocta Albertovi Marenčinovi_Ranné ladenie 26. 7. 2017 od 8.00 do 9.00 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pocta Albertovi Marenčinovi_Ranné ladenie 26. 7. 2017 od 7.00 do 8.00 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pocta Albertovi Marenčinovi_Ranné ladenie 26. 7. 2017 od 9.00 do 10.00 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame