Pocta Márii Kráľovičovej v Rádiu Devín

Pocta Márii Kráľovičovej v Rádiu Devín

Na našej prvej scéne pôsobí nepretržite 69 rokov. Množstvo postáv stvárnila vo filme, bola v začiatkoch Slovenskej televízie i Slovenského rozhlasu a zapísala sa do ich zlatého fondu. Je žijúcou legendou Slovenského národného divadla. A práve 7. júna oslavuje svoje 90-te narodeniny. Stále v dobrej kondícii a so šarmom, ktorej vek nič neuberá. Divadelná, filmová, televízna a rozhlasová diva Mária Kráľovičová, jednoducho naša Marína.

7. júna sa k narodeninovému prípitku pripája tiež Rádio Devín s týmto programom:

14.21 – Ars rádio: Marína

Montáž želaní, spomienok a postrehov z vernisáže výstavy venovanej hereckej tvorbe Márie Kráľovičovej.

17.00 – Ars litera: Legendy Slovenského národného divadla v zlatom fonde Slovenského rozhlasu -časť – Mária Kráľovičová

Divadelná, filmová, televízna a rozhlasová diva Mária Kráľovičová v Ars litere Táne Kusej. (Premiéra)

A zostáva aj ďalšie dni:

9. júna

21.30 – Edmond Rostand: Rojčiví milenci

Hoci sa Edmont Rostand stal slávnym vďaka svojej dráme Cyrano z Bergeracu, v našom archíve existuje adaptácia veršovanej drámy Rojčiví milenci. Skvelým hereckým výkonom mužskej hereckej elity ako bol Karol Machata, Ctibor Filčík, Jozef Kroner, či František Dibarbora dominuje výrazná kreácia mladučkej Maríny Kráľovičovej v úlohe Sylvetty. (Premiéra: 1959)

10. júna

9.00 Snehuľka a sedem trpaslíkov

V rozprávkovej hre stvárnila Snehuľku Mária Kráľovičová. Poslucháči sa iste potešia aj ďalším známym a obľúbeným hlasom - Karolovi Machatovi, Karolovi Zacharovi, Martinovi Gregorovi, Ondrejovi Jariabkovi, Františkovi Dibarborovi a ďalším. (Premiéra: 1957)

13.00 Adolf Lachkovič: Sladké časy

Spomienkový príbeh cukrárskeho učňa na horké povojnové časy na Slovensku. Mária Kráľovičová v tejto hre stvárnila postavu manželky majstra cukrára. (Premiéra: 1999)

Foto: Divadelný ústav

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame