Rubikon

Rubikon

Nielen história nás učí, že dobro a zlo nie sú abstraktné kategórie. Sú to činy, postoje a myšlienky ľudí, ktoré majú ďalekosiahly dopad. Na život konkrétneho človeka, na krajinu a na podobu svet, v ktorom žijeme.

Denne sa presviedčame, že dejiny druhej svetovej vojny sú stále živé a dodnes objavujeme nové a nové autentické príbehy vypovedajúce o dobre a zle. Boli tí , ktorí posielali na smrť a boli naopak tí , ktorí s ohrozením vlastnej existencie a existencie najbližších, pomáhali.

V programe Rubikon, ktorý Rádio Devín vysiela 5.2. o 08:30 budeme počuť rozprávanie o ľudských príbehoch, ktorých spoločným menovateľom je hrôza holokaustu a útek, ako jediné východisko v smrteľnom nebezpečenstve. Predstavíme novú historiografickú publikáciu Odhaľovanie Šoa - Odpor a úsilie Židov informovať svet o genocíde a dozvieme sa o osude pani Violy Sternovej - Tóthovej opísanom v ďalšej novej knihe. Mengeleho dievča je skutočný príbeh Slovensky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory, podaril sa jej útek a vďaka nej bola usvedčená beštiálna dozorkyňa z Birkenau. 25. januára 2017 boli v Bratislave ocenení muži a ženy zo Slovenska, ktorých činy získali titul Spravodliví medzi národmi. Mená ocenených budú vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad vašem v Jeruzaleme. Sú to mená obyčajných ľudí, ktorí dokázali mesiace ukrývať prenasledovaných ľudí židovského pôvodu na úteku. Stále platí, že len tí čo prežili, mohli rozprávať .... Celé roky sme o týchto príbehoch nevedeli, alebo vedel o nich len málokto. O tom, že dobro a zlo nie sú len abstraktné pojmy sa v programe Rubikon opäť presvedčíme vďaka rozhovorom so zachránenými, ktorí boli v tom čase malými deťmi a s príbuznými dnes už nežijúcich záchrancov.

Žijeme v čase, ktorý niekedy akoby zabúdal na skutočné hodnoty a skutočné osobnosti, o to dôležitejšie je vždy znova si uvedomili, čo znamená ľudské dobro a ľudské zlo a aké sú ich dôsledky...

Program Rubikon pripravili: zvukový majster Rudolf Frizmann, herečka Eva Matejková a autorka Ivica Ruttkayová.

Galéria

ivica2.jpg ivica3.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame