Hudobná dielňa: Ensemble Ricercata - Charles IVES 114 v SRo (3. časť)

Hudobná dielňa: Ensemble Ricercata - Charles IVES 114 v SRo (3. časť)

V piatok, 27. októbra 2024 o 19.00 hod. sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu uskutoční tretí koncert z cyklu Ensemble Ricercata: IVES 114, ktorý je venovaný interpretácii piesní amerického skladateľa Charlesa Ivesa. Pod vedením klaviristu a umeleckého vedúceho Ivana Šillera a za sprievodu sopranistky Helgy Varga Bach zaznie výber ďalších 20 skladieb z rozsiahleho piesňového repertoáru tohto priekopníckeho skladateľa.

Cyklus koncertov je pravidelnou súčasťou hudobno-edukačnej relácie Rádia DevínHudobná dielňa.

Projekt IVES 114 je zameraný na piesne Charlesa Ivesa, skladateľa, ktorý svojou tvorbou presiahol hranice konvenčného chápania hudby. Skladby, ktoré Ensemble Ricercata prezentuje, sú výberom z jeho 114 piesní, ktoré predstavujú rôzne fázy skladateľovho tvorivého vývoja.

Na koncerte zaznie 20 nových piesní, ktoré poslucháčov prenesú do sveta americkej avantgardy, piesne vo francúzskom jazyku odkazujúce na tvorbu skladateľa Clauda Debussyho, či piesne písané v tradičnom štýle náboženských piesní.

Ivan Šiller, zanietený propagátor súčasnej hudby na Slovensku, vysvetľuje, prečo je dielo Ivesa také dôležité: Charles Ives je skladateľ, ktorý svojou hudbou otvára dvere do neznáma. Jeho piesne sú niekedy hravé, inokedy vážne, vždy však majú v sebe interpretačnú výzvu. Piesne sú plné kontrastov – podobne ako život sám.

Koncerty cyklu IVES 114 sú unikátnou príležitosťou ako spoznať dielo skladateľa, ktorý v sebe spája tradičné i moderné prvky.

Projekt Ensemble Ricercata v Slovenskom rozhlase podporil z verejných zdrojov ako hlavný partner Fond na podporu umenia. Tento projekt finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj – najlepšie miesto pre život a Nadácia mesta Bratislavy. S finančným príspevkom Hudobného fondu. S podporou SOZA.

foto/zdroj: web INmusic

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame