Druhý koncert 96. sezóny SOSR

Druhý koncert 96. sezóny SOSR

18.10.2024 o 19:00, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu

Naživo v Rádiu Devín

Druhý koncert 96. sezóny nášho rozhlasového orchestra má na programe klasické, populárne a poslucháčsky obľúbené diela pod taktovkou Konstantina Ilievského.

Recenzia Beethovenovho 4. klavírneho koncertu vo vydaní Allgemeine musikalische Zeitung zo 17. mája 1809 uvádza, že „[koncert] je najobdivuhodnejším, najjedinečnejším, umeleckým a komplexným Beethovenovým koncertom všetkých čias“.

Okrem množstva kompozičných inovácií dielo dodnes osloví vznešenosťou prvej a tretej časti a predovšetkým vrúcnosťou a lyrikou celého koncertu. Poetika hudby je podporená aj v skladateľovej dobe novými technickými vylepšeniami klavíra – hlavne pedálmi, ktoré umožnili interpretovi tlmiť struny pre jemnejší, kantabilnejší efekt. Beethoven bol známym zástancom citlivej a expresívnej hry a svojim žiakom hovoril, že „hrať nesprávny tón je bezvýznamné; hrať bez vášne je neospravedlniteľné." Sólistom večera je Ladislav Fančovič oceňovaný interpret, ktorý s ľahkosťou prechádza žánrami (ako sú napríklad klasický jazz), obdobiami, ale aj nástrojmi (okrem klavíra ho môžeme počuť ako saxofonistu, či organistu).

Selanka Jána Cikkera vznikla ešte vo vojnových rokoch ako hudba k baletu. Expresia v skladbe je vo vzácnej rovnováhe s s takmer impresionistickými, snovými farbami. Pre Cikkera typická rytmika sa dáva aj do súvisu s tanečnosťou diel Antonína Dvořáka.

Na koncerte zaznie 8. symfónia Antonína Dvořáka. Skladba plná radosti a obdivu k prírodným krásam, a k českej a slovanskej ľudovej hudbe. V premenlivých náladách sa striedajú pastorálne obrazy, tanečné plochy a dramaticky vypäté časti. Symfónia č. 8 prvýkrát zaznela 2. februára 1890 v pražskom Rudolfíne. Dvořák dielo sám dirigoval, rovnako ako britskú premiéru 24. apríla toho istého roku v Londýne.Dvořák vo svojej korešpondencii priateľovi Václavovi Judovi Novotnému napísal: „Koncert dopadol skvele, ba tak, ako snáď nikdy predtým. Po prvej časti bol aplauz všeobecný, po druhej väčší, po tretej tak silný, že som sa musel niekoľkokrát otáčať a ďakovať, ale po finále to bola búrka potlesku. Obecenstvo v sále tlieskalo tak, že to bolo až hrôza, skrátka bolo to tak pekné a úprimné, ako to býva pri premiérach u nás doma v Prahe. Som teda spokojný a zaplať pánboh, že to tak dobre dopadlo!“

Koncert vysielame v priamom prenose v Rádiu Devín.

Ján Cikker: Selanka, hudba k baletu, op. 23
Ludwig van Beethoven: Koncert pre klavír a orchester č. 4 G dur, op. 58
Antonín Dvořák: Symfónia č. 8 G dur, op. 88

Účinkujú:
Konstantin Ilievsky – dirigent
Ladislav Fančovič – klavír
Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

foto/zdroj: web SOSR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame