Folkfórum LIVE: Jakub Noha & Pavel Malovič

Folkfórum LIVE: Jakub Noha & Pavel Malovič

Priamy prenos vysielame v piatok 21. júna o 19:00 v RD.

Druhý tohtoročný koncert Folkfórum Live bude patriť legendám československého folku. S aktuálnym koncertným repertoárom sa predstaví známy český pesničkár JAKUB NOHA v sprievode gitaristu Petra Bubláka a bard slovenskej folkovej scény PAVEL MALOVIČ v spoločnosti gitaristu Juraja Buriana a huslistu Stanislava Palúcha. Dvojkoncert sa uskutoční v Komornom štúdiu SRo 21. júna o 19:00 h. na Mýtnej 1 v Bratislave.

Vstup je voľný. Koncert vysiela Rádio DEVÍN v priamom prenose.

JAKUB NOHA je známy český pesničkár, gitarista, skladateľ, textár a básnik, ktorý pôsobí na českej hudobnej scéne od polovice 70. rokov. Začiatkom svojej hudobnej kariéry účinkoval vo dvojici s Oldřichom Janotom. Neskôr založil hudobné združenie NA PRAHU s Jiřím Kohoutkom a Vlastimilom Markom. Istý čas spolupracoval aj s hudobníkmi Slávkom Formánkom a Jaroslavom Kovářom.

Obdobie aktívneho pôsobenia s formáciou Jakub Noha Band prinieslo do diskografie lídra kapely pesničkové albumy Kde je ten ráj, Tady někde a monotematický, konceptuálny album NA PRAHU. Súčasnú kapelu NOHA BAND, okrem frontmana Jakuba Nohu, tvorí trojica inštrumentalistov: gitarista Petr Bublák, bubeník Vojtěch Noha, basgitarista Marek Štulír.

Jakub Noha prezentuje svoju tvorbu aj v komornejšej podobe, v duu alebo sólo s gitarou. Hudobná tvorba Jakuba Nohu je príťažlivá, atraktívna aj pre súčasnú, novú generáciu poslucháčov a to vďaka pôsobivej poetike a básnickým, umne vypointovaným textom a  jedinečnej, živelnej a zároveň harmonicky prepracovanej hudbe. Jakub Noha je výnimočný pesničkár, uznávaná a rešpektovaná osobnosť českej folkrockovej scény. Jeho najnovší sólový album má názov „Lovec chvil“ a songy z tohto hudobného diela nepochybne zaznejú aj na koncerte Folkfórum Live.

JakubNoha_Vojtěch-Stádník_web.jpg
Foto/zdroj: Vojtěch Stádník / Archív JN

PAVEL MALOVIČ je muž mnohých aktivít, tzv. renesančný typ. Jeho hlavnou profesiou je športová medicína. V minulosti bol športovým lekárom česko-slovenskej, neskôr slovenskej futbalovej reprezentácie. Dlhodobo pôsobí v štruktúrach zdravotných komisií futbalového zväzu na rôznych funkciách (viceprezident Antidopingového výboru Slovenskej republiky, dopingový komisár pre UEFA). Významná je aj jeho dlhoročná publicistická činnosť, ktorá siaha od vedeckých a vedecko-popularizačných článkov z oblasti medicíny, cez literatúru až po hudobnú publicistiku.

Z odbornej literatúry sú známe napríklad jeho publikácie „Mlado až do staroby“, „Sila osobnosti alebo ako neprehrať sám so sebou“, „Ako si udržať mladosť“. Napísal knihu poézie „Prírodný materiál“(1998), „Tvar mojej tváre“ (2017) a súbor doposiaľ vydaných aj nevydaných hudobných a literárnych recenzií, „ Exkluzívne texty o knihách a hudbe“(2020).

Je spoluautorom zbierkových textov SLNOVRAT(1995-2004), autorom textov, ktoré zhudobnila a prezentovala Zuzana Homolová, trio Jednofázové kvasenie, SLNOVRAT, legendárne združenie slovenských pesničkárov. Pavel Malovič je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej folkovej scény.

Ako jedinečného autora a pesničkára ho slovenská hudobná verejnosť vníma od roku 1979. V jeho diskografii nájdeme rôzne folkové kompilácie, na ktorých figurujú aj jeho piesne. Samostatný, sólový album však vydal až v roku 2023 pod názvom „Nikdy tak nebude“. Piesne zo sólového debutu Pavla Maloviča zaznejú naživo aj na aktuálnom koncerte Folkfórum Live.

shot-by-ZETAK-0247_ET_7620-24-05-25.jpg
Foto/zdroj: Matúš Zeťák

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame