Operné Rádio Devín: Giacomo Puccini / La rondine

Operné Rádio Devín: Giacomo Puccini / La rondine

Priamy prenos z MET vysielame v sobotu 20. apríla o 19:00 v RD.

Giacomo Puccini (1858-1924): La rondine / Lastovička, opera v troch dejstvách

Libreto: Giuseppe Adami

V ďalšom priamom prenose z Metropolitnej opery máme na programe jednu z najmenej známych opier Giacoma Pucciniho. Dielo skomponované na objednávku Carltheater vo Viedni malo premiéru napokon v Mote Carle v roku 1917.

Horkosladký milostný príbeh niekedy prirovnávajú k La Traviate. Nepochybne kvôli libretu s protagonistkou, kurtizánou Magdou, ktorú si vydržiava bohatý Rambaldo. Ona je však zamilovaná Ruggera, idealistického mladíka, ktorý jej ponúka alternatívu k jej životu plného excesov. Príbeh sa končí zlomenými srdcami.

Pucciniho dar fascinujúcich melódií zachytáva podstatu romantiky a lásky na prvý pohľad medzi Magdou a jej obdivovateľom Ruggerom. Magda, metaforická lastovička, sa zmieta medzi životom, ktorý potrebuje, a životom, ktorý pozná.

Hudba živo formuje postavy a zbory, evokuje očarujúcu esenciu parížskeho života. La Rondine prechádza spektrom emócií od veselosti mesta lásky, horkosladkého smútku, ľútosti a zmyselnosti mladej lásky. Pucciniho neskoré majstrovské dielo prekypuje témami mladosti, vášne a zlomených sŕdc. Pripomenie nám, čo znamená skutočne byť nažive a byť zamilovaný.

Árie ako Chi, il bel sogno di Doretta alebo Ore dolci e divine určite prispeli k tomu, že názov diela vedia aj tí, ktorí operu nepoznajú.

V hlavných úlohách sa nám predstavia Angel Blue ako Magda de Civry a Jonathan Tetelman ako Ruggero Lastouc. Orchester a zbor Metropolitnej opery vedie Speranza Scappucci.

Operou nás budú sprevádzať Michaela Mojžišová a Pavel Unger.

Rondine_0394_C2.png
Rondine_4877_C.jpg

Foto: MET / Karen Almond

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame