Koncert Folkfórum_live: Ildikó Kali & Alena Čermáková

Koncert Folkfórum_live: Ildikó Kali & Alena Čermáková

Priamy prenos vysielame v piatok 26. 4. o 19:00 v RD.

Na prvom tohtoročnom koncerte Folkfórum_Live predstavia svoj aktuálny repertoár dve mimoriadne úspešné a rešpektované osobnosti domácej nezávislej scény, etno pesničkárka ILDIKÓ KALI a šansonierka ALENA ČERMÁKOVÁ. Dvojkoncert FOLKFÓRUM LIVE sa uskutoční v Komornom štúdiu SRo (Mýtna 1, Bratislava) v piatok 26. apríla o 19:00h.

V priamom prenose si ho môžete vypočuť aj na vlnách Rádia Devín. Vstup je voľný.


ILDIKÓ KALI


Spev Ildikó Kali je rozpoznateľný od prvého momentu. Disponuje pestrou paletou farieb a výrazov. Táto speváčka a hudobníčka z Trnavy v rokoch 2004-2014 vydala štyri albumy so skupinou Romanika (Svetlo a tiene, Vlčie balady, Milenka všetkých a V hlbinách), neskôr začala vystupovať pod umeleckým menom Ildikó Kali.

Po albume La Loba z roku 2018 sa vybrala novým, doteraz neprebádaným smerom, a nahrala experimentálny album so zhudobnenou poéziou Jána Bottu, slovenského básnika obdobia romantizmu (19. storočie). Staré balady a povesti dostali vďaka moderným aranžmánom aktuálny rozmer a ukázalo sa, že aj po textovej stránke sú stále zaujímavé.  Výsledkom je album Zlatá panna, ktorý bol nominovaný na Radio_Head Award v kategórii World music/Folk za rok 2021. Jeho skladby sú nasadené vo svetových rebríčkoch a úspešne reprezentujú slovenskú world music scénu.

Na medzinárodnom hudobnom serveri Roots Music Report dostal album 4 hviezdičky z 5. V rámci World music festivalu v Bratislave 2022 predstavila Ildikó Kali album Zlatá panna v spolupráci s gitaristom a multiinštrumentalistom Petrom Luhom.

Na koncerte v Slovenskom rohlase uvedie svoj koncertný program sama s využitím elektroniky a svojej brilantnej hry na gitare.

ildiko_kali_09.jpg


ALENA ČERMÁKOVÁ

Je absolventkou VŠMU v Bratislave odbor Filmová a televízna dokumentárna tvorba. Do zbierky jej najznámejších dokumentov, okrem iných diel, patrí autobiografický celovečerný film Vyvliekanie z vlastnej kože (1992), autorský film Všetko je v nás (1999) o Františkovi Tugendliebovi, ktorý ju učil spev v rokoch 1983-1985, a u ktorého získala akreditáciu na vyučovanie techniky popového spevu jeho metódou. Ďalej to sú filmy Anton Srholec (2015) a Svetlo na konci dňa (2021). Je vyhľadávanou hlasovou pedagogičkou s portfóliom žiakov zvučných mien, významných osobností pôsobiacich v oblasti divadla, filmu i hudby.

Alena Čermáková je uznávaná slovenská šansonierka, známa a populárna doma aj v zahraničí. V roku 2002 vydala debutový album Šansóny a iné piesne, ktorý do života uviedli Hana Hegerová a František Tugendlieb. V roku 2009 do jej diskografie pribudol francúzsko-nemecko-slovenský album Spievam ako dýcham.

Momentálne pripravuje nový hudobný titul v spolupráci so svojím manželom, multiinštrumentalistom, producentom, aranžérom, hudobným skladateľom a autorom všetkých jej piesní, Ivanom Čermákom. V jeho spoločnosti uvedie aj svoj aktuálny hudobný program na koncerte Folkfórum_Live.

FRAME-39.jpg alena čermáková.jpg

Foto/zdroj: Archív umelkýň

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame