Komorná hudba Ensemble Ricercata opäť v Slovenskom rozhlase

Komorná hudba Ensemble Ricercata opäť v Slovenskom rozhlase

Pozývame poslucháčov na koncert Ensemble Ricercata: ARPEGGIONE v Slovenskom rozhlase. Druhý tohtoročný koncert sa uskutoční v sobotu 4. 11. 2023 o 19:00 vo Veľkom koncertnom Štúdiu Slovenského Rozhlasu v Bratislave. Cyklus je súčasťou hudobno-edukačnej relácie Rádia Devín Hudobná dielňa.

Ensemble Ricercata, súbor interpretujúci komornú hudbu, vznikol v roku 2010. Jej zakladateľ a umelecký vedúci je klavirista Ivan Šiller, ktorého môžete počuť na takmer každom koncerte Ricercaty. Ani tento koncert preto nebude výnimkou. Pódium bude patriť aj sopranistke Helge Varga Bach. Ako hosť sa na violončele predstaví Jozef Lupták. Je to práve violončelo, ktoré spája hudbu Bartóka a Schuberta v programe tohto koncertu.A práve po veľmi známej Schubertovej sonate Arpeggione je aj tento koncert pomenovaný.,,..Jozef Lupták je naozajstný umelec 21. storočia. Je multitalentovaný: výnimočný a výrečnýviolončelista, prirodzený komunikátor - verbálne aj prostredníctvom hudby v tradičných,súčasných i improvizovaných formách. Je organizátorom, ktorý prináša široké spektrumumenia pre publikum inovatívnymi a povznášajúcimi spôsobmi.." - Robert Cohen (UK),medzinárodný koncertný violončelista.

Ak chcete Jozefa zažiť naživo v spoločnosti Helgy a Ivana, nenechajte si ujsť koncert komornej hudby na pódiu Slovenského rozhlasu.

Na úvod zaznie cyklus piesní Dedinské scény (1924) maďarského skladateľa Bélu Bartóka (1881 - 1945). Skladateľ venoval podstatnú časť svojho života zbieraním a upravovaním ľudovej hudby z strednej a východnej Európy. Piesne z tejto zbierky začal zhromažďovať počas svoje cesty po Európe, ktorá začala už na začiatku 20. storočia. Do výberu zbierky Dedinské scény sa dostali piesne z okolia Zvolena, ktorý navštívil okolo roku 1916. O trochu skôr napísaná Bartókova zbierka “Piesne pre deti” (1908 - 1909) obsahuje skladby
založené na maďarských a slovenských ľudových piesňach. Ide o malé kusy určené prezačiatočníkov a nepresahujú rozsah jednej oktávy. Sú priamym odkazom Bartókovhozáujmu o ľudovú hudbu Maďarska a Slovenska. Melódie napísané v rôznych módochzaznejú na koncerte v úprave pre klavír a violončelo, ktoré zhmotní líniu spevu.Záver koncertu bude patriť Schubertovej Sonate a mol D821 “Arpeggione” z roku 1824 vúprave pre violončelo a klavír. Schubert ju napísal už ako veľmi skúsený skladateľ nasklonku svojho života. Skladba v troch častiach bola pôvodne písaná pre nástroj arpeggioneviedenského majstra Johanna Georga Staufera (1778 - 1853). Ide o nástroj ladením rovnakýako gitara, ktorý si vyžadoval si veľmi častú hru v stredných a vysokých polohách.

Vstupné na koncert je dobrovoľné.
Informácie nájdete aj v podujatí na Facebooku.

- tlačovú správu poskytol Inmusic.

Foto/zdroj: InMusic.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame