Folkfórum_live: havrilla & DIS IS MARKĒTA

Folkfórum_live: havrilla & DIS IS MARKĒTA

Priamy prenos dvokoncertu z Komorného štúdia SRo vysielame v piatok 13.10.2023 o 19:00h.

Na treťom tohtoročnom dvoj koncerte FOLKFÓRUM_live predstavia svoju aktuálnu tvorbu mladí hudobníci domácej nezávislej scény, poetický pesničkár DUŠAN HAVRILLA so svojim hudobným sprievodom a skupina DIS IS MARKĒTA, ktorá získala cenu Nadácie Advance Investments na Radio_Head Awards 2022. Dvojkoncert sa uskutoční v Komornom štúdiu SRo 13. októbra o 19:00h. Vstup je voľný. FOLKFÓRUM_live vysiela v priamom prenose Rádio Devín.

Pesničkár DUŠAN HAVRILLA strávil dva roky v zákulisí írskych pubov. Hudbu a väčšinu textov vytvoril práve v Írsku, aranžmány pesničiek vznikali na liptovskej chalupe. Reč je o debutovom albume „Citadela.“ Album uvádza tri samostatné single s video-vizuálmi. Od leta je dostupný na streamovacích službách. Album produkoval uznávaný klavirista a skladateľ Daniel Špiner. Osem poetických piesní, akusticky ladených vyznieva mäkko a oslobodzujúco. Dominantným nástrojom je gitara doplnená klávesmi, akordeónom a jemnou elektronikou. Atmosféra Írska a Liptova sa preniesla aj do výsledného tvaru hudby.

Súčasťou nahrávok sú aj zvuky z okolia, praskanie ohňa, kulisy dažďa a ruchy chalupy. Dušan Havrilla v týchto dňoch prezentuje svoju hudobnú tvorbu, na koncertnom turné „Katedrála tour", v priestoroch malebných slovenských kostolov, kostolíkov a katedrál. Zároveň pripravuje podklady a nahráva nový album so živou kapelou havrilla. Niektoré piesne sme nedávno premiérovo uviedli už aj v Rádiu Devín.

Na koncerte havrilla uvedie svoj koncertný program v obsadení: Dušan Havrilla – spev, gitara, Matej Borovský – bicie, Roman Stražanec – violončelo, klávesy, basgitara, Radoslav Lakoštík – elektrická gitara.


Snímka obrazovky 2023-09-14 o 0.12.14.png

Nitrianska kapela DIS IS MARKĒTA je jedinečná slovenská formácia, ktorá vkusne spája rôzne hudobné žánre v jeden zmysluplný, kompaktný celok. Skupina získala na tohtoročnom udeľovaní hudobných cien Radio Head_Awards dve finálové nominácie od odbornej slovenskej aj zahraničnej poroty za svoju debutovú EP "Hrajžemi". Napokon si prevzala Cenu Nadácie Advance Investments a 2 500 eur na produkciu nového albumu. Platňa Hrajžemi oslnila nielen porotu ale aj divákov na odovzdávaní cien RHA, kde DIS IS MARKĒTA zahrala naživo titulnú pieseň z debutového EP albumu.

 Fúzia folklórnych prvkov, vplyvov klasickej, elektronickej a experimentálnej hudby v podaní týchto hudobníkov pôsobí prirodzene, v harmonickom súzvuku všetkých dôležitých atribútov, ktoré tvoria podstatu dobrej hudby. Očarujúcim momentom tohto podmanivého hudobného zázraku je temperamentný, miestami hĺbavo nežný hlas speváčky Martiny Kertészovej, ktorej v kapele sekundujú majstri inštrumentalisti, Martina Janegová – klavír, Lukáš Bujdák – gitara, Roman Stražanec – violončelo, Matej Borovský – bicie. Koncert skupiny v programe FOLKFÓRUM LIVE 13.10. bude nepochybne príjemným hudobným zážitkom.

flaam-festival-foto-milos-stefanka_1653654850.jpg DIS IS MARKÉTA.jpg

Foto/zdroj: RD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame