Koncert: 3300 sekúnd Iljovi [pocta Iljovi Zeljenkovi]

Koncert: 3300 sekúnd Iljovi [pocta Iljovi Zeljenkovi]

Koncert sa uskutoční 21. decembra 2022 o 19.00 h. v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave a v priamom prenose v Rádiu Devín ▶ devin.rtvs.sk/player
Vstup na koncert je voľný.

Koncert 3300 sekúnd Iljovi je venovaný jednému zo zakladateľov, otcov Elektroakustického štúdia Československého rozhlasu v Bratislave – konkrétne Iljovi Zeljenkovi.

Pri príležitosti jeho nedožitých 90. narodenín sa traja pracovníci Slovenského rozhlasu a zároveň tvorcovia experimentálnej elektroakustickej hudby rozhodli vzdať poctu tomuto unikátnemu slovenskému skladateľovi. Repertoár koncertu (o trvaní 3300 sekúnd) pozostáva z tvorby trojice Miloš Krmíček – Juraj Polgáry – Matúš Wiedermann. Hosťom večera bude slovenský skladateľ Marián Zavarský.

Nejde však len o spomienku. Svojou tvorbou vytvoria príjemnú atmosféru a oživia tak genius locci niekdajšieho Experimentálneho štúdia Slovenského rozhlasu.

PROGRAM:

Miloš KRMÍČEK
Známy aj ako Gottlieb, Miloško šiesty či Nasládlé Sušienky. Na svojom konte má viacero spoluprác. V roku 2021 vydal spolu s Danielom Kordíkom EP s názvom Selas. Vďaka svojmu citu pre modulárnu syntézu Vás prevedie krátkym exkurzom do histórie elektronickej hudby; od priekopníkov 60. rokov, cez britskú industriálnu hudbu 80. rokov až po majstrov IDM 90. rokov. Pre príležitosť podujatia 3300 sekúnd Iljovi pripravil skladbu 21122022, ktorá zachytáva rôzne radosti zo života.

Juraj POLGÁRY
V roku 2015 založil hudobný projekt untitled sea, ktorý sa vyznačuje ambientnou, minimalistickou až dronovou tvorbou. Nosnou ideou v jeho tvorbe je pocit vágnosti momentu a ponáranie sa do hlbín vlastného poznania. Spája čisto akustickú hudbu s elektronikou, pričom svoju pozornosť venuje symbióze elektronického a akustického zvuku... s cieľom nájsť určitý balans. Na koncerte predstaví svoju skladbu [lux ad iljam] pre indické harmonium, ľudský hlas a elektroniku.

WIEDERMANN / ZAVARSKÝ
Živé klasické i experimentálne hudobné nástroje v prepojení s elektronikou. Tvorba skladateľskej dvojice Matúša Wiedermanna a Mariána Zavarského je fúziou experimentálneho ambientu, intelligent dance music a industriálu. Obaja autori predstavia svoje elektroakustické dielo z ich spoločného projektu RESONOÁR. Viac o ich tvorbe sa dozviete vo videu:

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame