Folkfórum_live: Edo Klena & Exfónia

Folkfórum_live: Edo Klena & Exfónia

Naživo v piatok 14. 10. 2022 o 19:00 v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu a v priamom prenose v Rádiu Devín.

Na treťom zo série koncertov FOLKFÓRUM LIVE 2022 uvedú svoj najnovší repertoár bardi slovenskej folk rockovej scény. V úlohe solitéra, bez svojej domovskej skupiny Klenoty, sa predstaví pesničkár Edo Klena. V druhej hodine programu bude znieť zhudobnená poézia domácich a zahraničných básnikov v podaní skladateľa, gitaristu a speváka Juraja Maxiána a jeho skupiny Exfónia.

Vstup na koncerty je voľný.

O prepojení hudby a špeciálne folku s poéziou aj v súvislosti s dvojkoncertom Folkfórum live hovorila v relácii Ladenie Soňa Horňáková:

L 14.10.22 - Soňa Horňáková o koncerte Folkfórum_live, poézii a hudbe Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jedinečný prešovský hudobník Edo Klena pôsobí na domácej folk rockovej scéne už viac ako tridsať rokov. Sám s gitarou aj s kapelami Núdzový východ, Východ a Klenoty vystupuje nepretržite od roku 1986. Začínal ako pesničkár s gitarou, ale ako sám hovorí:

„Stále ma to ťahalo ku kapele a rocku..., mojím vzorom totiž neboli Okudžava či Nohavica, ale skôr Springsteen. Nikdy som nechcel byť iba solitér, takže spojenie s muzikantmi z kapely Ali Ibn Rachid (gitarista Daniel Hurtuk, bubeník Vlado Šipoš, saxofonista Janko Višňovský) plus starý kamarát Dušan Papp na base a Aleš Řezáč na harmonike, bola na konci osemdesiatych rokov super výzva. Elektrická gitara ma priťahovala, aj keď definitívne som po nej siahol až o pár rokov neskôr, pri založení kapely Klenoty.“

Edo Klena tentoraz prijal pozvanie ako pesničkár solitér, bez svojej kapely Klenoty, tí, ktorí ho však poznajú, vedia, že jeho vystúpenie bude mať, i napriek tomu, všetky parametre skvelého rockového koncertu so zmysluplným obsahom, nespútanou pozitívnou energiou, vtipom a múdrym nadhľadom.

Exfónia je slovenská hudobná skupina pohybujúca sa na pomedzí žánrov folk, rock, jazz, blues. Prezentuje prevažne pôvodnú tvorbu lídra kapely, Juraja Maxiána. Východiskovým bodom pre jeho hudobnú tvorbu je už roky poézia. Zhudobnené básne renomovaných svetových aj domácich básnikov tvorí dodnes základ repertoáru skupiny. Existencia prvej varianty kapely, s názvom EUFÓNIA, sa datuje od roku 1986. V skupine sa vystriedalo množstvo hudobníkov, no jadro zostáva nezmenené už tri dekády – gitarista, autor hudby a spevák Juraj Maxián a basgitarista Fero Horváth.

Po dlhšej odmlke sa v roku 2022 prihlásila skupina svojim fanúšikom s novým albumom „Trochu iný tanec“. Nové piesne z aktuálneho hudobného titulu budú nepochybne súčasťou aj koncertného repertoáru, s ktorým sa EXFÓNIA predstaví na treťom tohtoročnom koncerte FOLKFÓRUM LIVE, tentoraz v hviezdnom obsadení – Peter Preložník, Pišta Lengyel, Boboš Procházka, Sisa Michalidesová, Miro Hank.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame