Ensemble Ricercata v Slovenskom rozhlase

Ensemble Ricercata v Slovenskom rozhlase

Tretí koncert Ensemble Ricercata v roku 2022 sa uskutoční vo štvrtok 15. 09. 2022 o 19.00 vo Veľkom koncertnom Štúdiu Slovenského Rozhlasu.

Klavirista Ivan Šiller a sopranistka Helga Varga Bach prinesú na koncerte výber dvadsiatich piesní, ktoré vám ukážu širokú škálu Ivesovej kreativity a kompozičnej variability. Postupne v sérii koncertov predstavia aj ďalšie piesne zo zbierky 114 piesní skladateľa Charlesa Ivesa.

Americký skladateľ Charles Ives (1874 – 1954) je významnou osobnosťou dejín americkej hudobnej kultúry. Prínos jeho vizionárskeho hudobného odkazu sa však odhaľuje postupne, aj v súčasnosti máme nad čím rozmýšľať a nachádzame nové kontexty.

„Obsah súznie s charakterom. Štýl s ním nemá nič spoločné. Obsah pochádza z okolia duše a štýl - bohvie odkiaľ.“

Piesne zohrávajú v tvorivej skladateľskej činnosti Ivesa dôležitú úlohu, sprevádzajú ho naprieč celým životom. Dohromady napísal okolo 200 piesní, pričom 114 sám pripravil na vydanie (1922). Nadviazal tak na rakúsko-nemeckú tradíciu 19. storočia, kedy skladatelia ako Schubert, Schumann či Brahms vytvárali cykly piesní tzv. Lieder. Ives sa necháva inšpirovať rôznymi situáciami a zážitkami, počujeme v nich americký patriotizmus, religiozitu i spirituály. Kovbojská balada Charlie Rutlage, pieseň nabádajúca k ekológii The New River, úcta demokracii a ľudskosti v piesni Lincoln, the Great Commoner, ale i zamyslenie sa nad hranicami živých a neživých vecí v piesni Immortality, to sú rôzne témy, ktoré boli v daný moment pre skladateľa dôležité. Sú zhudobnením básnických, ale i vlastných textov.

Koncert sa koná v rámci projektu Ensemble Ricercata v Slovenskom rozhlase, ktorý z verejných zdrojov ako hlavný partner podporil Fond na podporu umenia. S podporou SOZA. S finančným príspevkom Hudobného fondu. S podporou Bratislavského samosprávneho kraja a Nádacie mesta Bratislavy.

Cyklus koncertov je súčasťou hudobno-edukačnej relácie Rádia Devín Hudobná dielňa.

Foto/Zdroj: InMusic

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame