Organový koncert pod Pyramídou: Imrich Szabó

Organový koncert pod Pyramídou: Imrich Szabó
: Priamy prenos vysielame v nedeľu 24.4. o 10:30 v RD.

Cyklus organových koncertov pod Pyramídou pokračuje poslednú aprílovú nedeľu (24. apríla). Svojím recitálom sa predstaví Imrich Szabó – významný interpret, kustód rozhlasového organu, zakladateľ a dramaturg koncertov pod pyramídou. Zaznejú piliere organovej literatúry v nových kontextoch menej frekventovaných diel: pestrá dramaturgia najbližšieho organového koncertu ponúka diela Bacha, Liszta, Messiaena, Widora a maďarských skladateľov 20. storočia.

Organový koncert Imricha Szabóa – v nedeľu, 24. apríla o 10,30 h vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a v priamom prenose vo vysielaní Rádia Devín.

Program:

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Fantázia c mol, BWV 562
Fúga c mol, BWV 575

Franz Liszt (1811 – 1886)
Ave Maria
Tu es Petrus

Olivier Messiaen (1908 – 1992)
Livre du Saint Sacrement
XIII. Les deux murailles d´eau
XVI. Prière après la communion

István Koloss (1932 – 2010)
Res severa verum gaudium
IV. (Veľkonočná fantázia)

Antalffy-Zsiross Dezső (1885-1945)
Sportive Fauns – Scherzo (podľa maľby Arnolda Böcklina)

Charles-Marie Widor (1844-1937)
Symfónia č.7 a mol, op.42/3
V. Lento
VI. Finale


Imrich Szabó sa narodil v roku 1956 v Nových Zámkoch. Jeho prvým pedagógom organovej hry bol István Baróti v Budapešti. Vysokú školu múzických umení v Bratislave absolvoval v roku 1982 v triede Ferdinanda Klindu. Po absolutóriu, ako štipendista Slovenského hudobného fondu si zdokonaľoval svoj umelecký profil ako štipendista Slovenského hudobného fondu u Ivana Sokola. Získal ocenenia na viacerých súťažiach doma i v zahraničí. Okrem domácich vystúpení koncertoval v Nemecku, Francúzsku (Cathédrale Notre-Dame Paríž, Saint-Sernin Toulouse), Švajčiarsku (Cathédrale Lausanne, St. Gallen) Maďarsku, Česku, Švédsku, Veľkej Británii, Poľsku, Rakúsku, Rumunsku, Bulharsku, Lotyšsku, Arménsku a Gruzínsku. Bol hosťom viacerých medzinárodných organových festivalov. Realizoval početné nahrávky svetovej i domácej tvorby pre rôzne hudobné vydavateľstvá (Opus, Diskant, Pacific Music, Panton, Intercord, Vydavateľstvo Slovak Radio Records), Slovenský rozhlas, Český rozhlas a Slovenskú televíziu. Je iniciátorom a dramaturgom Organových koncertov pod pyramídou v Slovenskom rozhlase. Venuje sa aj organologickej činnosti ako odborný poradca pri stavbách a rekonštrukciách organov. V rokoch 1988 až 2003 vyučoval hru na organe na Konzervatóriu v Bratislave, od roku 1995 ako docent pôsobí na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Zasadá ako člen súťažných porôt.


Foto/Zdroj: archív IS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame