Organové koncerty pod pyramídou: Zuzana Ferjenčíková

Organové koncerty pod pyramídou: Zuzana Ferjenčíková

: Priamy prenos vysielame v nedeľu 3.4.2022 od 10:30 v Rádiu Devín.

Na druhom zo série Organových koncertov pod pyramídou sa predstaví slovenská hudobná skladateľka a organistka Zuzana Ferjenčíková. Koncert pre verejnosť sa uskutoční prvú aprílovú nedeľu vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Vstup na koncert je voľný a v rovnakom čase si ho v priamom prenose budete môcť vypočuť aj vo vysielaní Rádia Devín.

Program:

Franz Liszt (1811 – 1886) / Jean Guillou (1930 – 2019)
Poème symphonique « Tasso. Lamento e trionfo »

Marcel Dupré (1886 – 1971)
Poème symphonique « Évocation » op. 37 (à Albert Dupré, 1941)
I. Moderato
II. Adagio con tenerezza
III. Allegro deciso

Zuzana Ferjenčíková
Poème symphonique « Le dernier chant de Diotima » op. 27 (à Jean Guillou, 2020)

(« Posledná pieseň Diotimy ». Symfonická báseň na motívy « Hyperion », Friedrich Hölderlin)

Zuzana Ferjenčíková je slovenskou organistkou, klaviristkou a skladateľkou. Študovala klavír u Oľgy Ormisovej, neskôr u Jevgenija Iršaia a organ u Milana Hrica na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici. V štúdiu pokračovala na VŠMU v Bratislave (Ján Vladimír Michalko) a na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni (Peter Planyavsky). Kompozíciu študovala privátne u Juraja Beneša. Uviedla premiéry diel niekoľkých slovenských skladateľov. Mimoriadny význam malo pre ňu štúdium a spolupráca s Jeanom Guillouom. Získala niekoľko ocenení na medzinárodných súťažiach a je prvou ženou, ktorá vyhrala prestížnu súťaž v organovej improvizácii v holandskom Haarleme (2004).

V 2006 – 2013 bola hlavnou organistkou Benediktínskeho opátstva Unserer Lieben Frau zu den Schotten vo Viedni. V roku 2011 založila a dodnes vedie spoločnosť Wiener Franz Liszt-Gesellschaft. Od roku 2014 je titulárnou organistkou v Bazilike Notre Dame des Tables v Montpellier. Pravidelne vedie majstrovské kurzy a je členkou porôt viacerých medzinárodných organových súťaží. Od septembra 2021 pôsobí ako profesorka hry na organe na Codarts University v Rotterdame.

Ťažisko jej interpretačnej činnosti spočíva v hudbe romantizmu, predovšetkým v tvorbe Franza Liszta a v hudbe 20. storočia (Marcel Dupré, Jean Guillou). Ako skladateľka píše koncertné skladby pre organ, klavír a rôzne inštrumentálne obsadenia, tiež sa venuje transkripcii orchestrálnych a klavírnych diel pre organ.

Od roku 2018 vydáva svoje nahrávky pre firmu Musikhaus Dabringhaus und Grimm (MDG). Medzi posledné CD tituly patrí Jean Guillou, complete organ works Vol. 1 (2018) a Franz Liszt, complete organ works Vol. 1 (2020).

Foto/Zdroj: Archív RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame