Koncert Hudobnej dielne: Demoč / Hudba za názvom

Koncert Hudobnej dielne: Demoč / Hudba za názvom

: V piatok 1. 4. 2022 o 19.00 v Malom koncertnom štúdiu SRo, Mýtna 1, Bratislava.

Terapeutický Demoč na mieru zoskupenia Ensemble Ricercata

V Španielsku pôsobiaci skladateľ Adrián Demoč sa v poslednom období popri hľadaní svojho hudobného jazyka hĺbkovo zaoberá hudobným časom. Koncepcia dynamického a kontrastne statického plynutia času, ktorý môže zámerne „stáť na mieste“ je nosným prvkom skladieb, ktoré zaznejú na aprílovom koncerte "Hudba Za názvom" súboru Ensemble Ricercata v Slovenskom rozhlase.

Ma Fin Est Mon Commencement (verzia pre husle, klarinet a klavír) parafrázuje slávny Machautov kanon. Dôsledný kánon obnaženej trojhlasnej faktúry so statickým stredným hlasom odohrávajúci sa v minimálnej dynamike, ktorá sa chce pohybovať len v tichých a ešte tichších hladinách. Druhá kompozícia Hudba (Za názvom) zaznie v premiére. Hudobná plocha sa rozvíja so zmenami registrov, členením rytmov a tesný jednohlas hráčov vytvára nenápadnú ozvenu. Demoč aj pri tejto kompozícii vychádza zo svojej časovej idey dlhých skladieb. „Pod základným statickým povrchom sa poslucháč môže oddať vnímaniu niekoľkých časových pásiem. Pod zdanlivo statickou koncepciou sa skrýva dynamické rozvíjanie jednotlivých vrstiev, tichá „dráma“ nenápadných kolízií kontrolovaných pravidlami kontrapunktu.“ Pozýva poslucháča na zastavenie sa, spomalenie a hľadanie vnímania času vo svojom vnútri, čím kontrastuje s uponáhľaným a na podnety presýteným svetom každodenna.

Koncert sa uskutoční v piatok 1. 4. 2022 o 19. 00 v Malom koncertnom štúdiu Slovenského Rozhlasu. Ensemble Ricercata sa predstaví v zostave David Danel (husle), Ronald Šebesta (klarinet) a Ivan Šiller (klavír, umelecké vedenie).

Projekt Ensemble Ricercata v Slovenskom rozhlase podporil z verejných zdrojov ako hlavný partner Fond na podporu umenia. Podujatie sa koná tiež s podporou Slovenského ochranného zväzu autorského a s finančným príspevkom od Hudobného fondu. Mediálnym partnerom projektu je Hudobný život a Opera Slovakia.

Koncert je súčasťou hudobno-edukačnej relácie Rádia Devín Hudobná dielňa.

Vstup je voľný. FB udalosť


Foto/Zdroj: z oficiálneho vizuálu

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame