Hudobná dielňa: Ensemble Ricercata / Lukáš Borzík

Hudobná dielňa: Ensemble Ricercata / Lukáš Borzík

: Prvý koncert série sa uskutoční v sobotu 5.3.2022 o 19:00 v Štúdiu 1, Mýtna 1 Bratislava.

Slovenský skladateľ Lukáš Borzík po štvrtom profilovom albume smeruje k vydaniu ďalšieho. Kým jeho posledný album Signum Magnum otvára cestu prostredníctvom vokálno – inštrumentálnych diel až za hranice fyzického sveta, na nový album umiestni autor komorné skladby bez slov.

Borzíkova hudba však ani v komornej kategórii nepotrebuje text, hudba ako univerzálny jazyk ho plne nahradí. Koncert Ensemble Ricercata pod vedením Ivana Šillera je ochutnávkou toho, čo na novom albume poslucháči nájdu. Zároveň je to príspevok do ďalšej Hudobnej dielne Tomáša Boroša.

Program:

Lukáš Borzík – V tichu kameňa vánok pre violončelo a klavír
Lukáš Borzík – Klavírne kvinteto Spevy"

Ensemble Ricercata sa predstaví v zostave Adam Szendrei (husle), Daniel Rumler (husle), Júlia Urdová (viola) a Andrej Gál (violončelo). V pozícii umeleckého vedúceho a klaviristu sa už tradične predstaví Ivan Šiller.


Lukáš Borzík

Držiteľ ceny Radio_Head Award 2020 v kategórii klasická hudba (Signum Magnum) – Lukáš Borzík – vo svojej skladateľskej tvorbe pravidelne priznáva jeho vzťah k viere a Bohu. Nie je tomu inak ani v Klavírnom kvintete Spevy", ktorej vznik podnietilo čítanie knihy sv. Faustíny Kowalskej – Božie milosrdenstvo v mojej duši (Denníček). Klavírne kvinteto sa skladá zo siedmych častí, ktoré varírujú tému Borzíkovej staršej orchestrálnej skladby Clarissima. Kompozícia V tichu kameňa vánok má niekoľko verzií, na koncerte zaznie v obsadení pre violončelo a klavír. Práve v tomto obsadení reprezentovala slovenskú hudbu aj na festivale Dni Muzyki Kompozytorów Krakowskich v roku 2012.


Vstup voľný.

Facebooková stránka podujatia

Foto/ Zdroj: Oficiálny vizuál podujatia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame