Saxophobia Bratislava 2022

Saxophobia Bratislava 2022

Začiatok marca bude už tradične patriť saxofónovej udalosti roka – festivalu SAXOPHOBIA BRATISLAVA (3. – 10. 3. 2022). Popri majstrovských kurzoch prinesie 6. ročník aj tri zaujímavé verejné koncerty venované nie džezovej, ale klasickej hudbe na saxofónoch. Na všetkých koncertoch odznie viacero slovenských a svetových premiér.

Na štvordňových majstrovských kurzoch (3.3. - 6.3.2022) si na pôde Vysokej školy múzických umení bude takmer 60 saxofonistov zo 7 krajín rozširovať svoje zručnosti pod vedením šiestich špičkových zahraničných lektorov z USA, Nemecka, Holandska, Francúzska a Poľska. Veľkou raritou festivalu je 60-členný saxofónový orchester, ktorý priamo na kurzoch, pod vedením dirigenta Andreasa van Zoelena, naskúša program veľkého koncertu 6. marca v Slovenskom rozhlase. Tento koncert si bude zo záznamu na Rádiu Devín vypočuť celé Slovensko.

Okrem koncertu šiestich zahraničných lektorov – majstrov saxofónu 5. marca v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca je novinkou tretí koncert jedného z najlepších saxofónových kvartet na svete – RASCHÈR SAXOPHONE QUARTET.

GALAKONCERT majstrov saxofónu
5.3.2022 o 19:00 hod, Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca

Program: J. S. Bach, W. A. Mozart, R. Schumann, A. Glazunov, F. Say, D. Grusin.

Účinkujú:
Philippe Portejoie (Francúzsko)

Paweł Gusnar (Poľsko)
Christine Rall (Nemecko)

Elliot Riley (USA)
Andreas van Zoelen (Holandsko)

Oscar Trompenaars (Holandsko)

klavírny sprievod: Ladislav Fančovič

Udalosť na Facebooku

KONCERT 60-ČLENNÉHO SAXOFÓNOVÉHO ORCHESTRA
6.3.2022 o 18:00 hod, Slovenský rozhlas, Štúdio 1

Orchester zložený zo 60-tich saxofonistov a jednej sady bicích nástrojov odohrá program, ktorý účastníci nacvičia priamo na kurzoch. Pod taktovkou Andreasa van Zoelena zaznejú skladby H. Purcella, B. Bartóka, L. Alonsa, C. A. Wirtha, I. Zeljenku v úpravách pre saxofónový orchester, rôzne kompozície pre komorné zoskupenia a víťazná skladba skladateľskej súťaže Sax and the City od Adama Štefunka. Udalosť na Facebooku
Vtupenky

RASCHÈR SAXOPHONE QUARTET & LADISLAV FANČOVIČ
10.3.2022 o 19:00 hod, Slovenský rozhlas, Štúdio 1

Raschèr Saxophone Quartet založil pred vyše 50 rokmi priekopník klasického saxofónu, Sigurd Raschèr, a dnes sú považovaní za jedno z najlepších saxofónových kvartet na svete. Koncertovali v najvýznamnejších koncertných sálach po celom svete, na všetkých kontinentoch. Vo výnimočnej symbióze s našim popredným klaviristom Ladislavom Fančovičom odohrajú úpravy skladieb J. S. Bacha (Umenie fúgy - výber), W. A. Mozarta (Kvinteto pre klavír a štyri dychové nástroje Es dur), I. Zeljenku (24 prelúdií pre klavír – výber), B. Bartóka (15 maďarských sedliackych piesní) a dve svetové premiéry venované priamo týmto umelcom – od U. Rojka: RUSH pre saxofónové kvarteto a klavír a od G. C. Taccaniho: The last picture of A.S. pre saxofónové kvarteto a klavír. Udalosť na Facebooku
Vstupenky

Nad podujatím prevzal záštitu primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Hlavný partner:
Fond na podporu umenia



Vstupenky
FaceBooková stránka festivalu



Foto/Zdroj: Saxophobia Bratislava FB

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame