Concertino Praga

Concertino Praga

: Priamy prenos vysielame v sobotu 18.9.2021 o 17:00 v Rádiu DEVÍN.

Rádio Devín pripravilo v spolupráci s Českým rozhlasom prostredníctvom Európskej vysielacej siete priamy prenos finále medzinárodnej súťaže Concertino Praga, na ktorom vystúpi aj slovenský klavirista Ryan Martin Bradshaw. Slovensko tak bude mať po dlhej dobe zástupcu vo finále tejto významnej medzinárodnej súťaže. Priamy prenos si vypočujete o 17:00 hodine v Rádiu Devín v sobotu, 18. septembra.

Dvořákova rozhlasová medzinárodná súťaž pre mladých hudobníkov sa koná od roku 1966. Poslaním viacodborovej súťaže je objavovať mimoriadne talenty do 16, resp. do 17 rokov. Usporiadateľmi sú Český rozhlas a Akadémia klasickej hudby. Súťaž posudzuje medzinárodná porota v dvoch kategóriách - sólová a komorná hra. V prvých kolách hodnotí porota súťažiacich anonymne na základe zaslaných nahrávok. Finálové kolo je verejné a má formát koncertu.

Medzinárodná rozhlasová súťaž pre mladých hudobníkov - Concertino Praga vznikla z iniciatívy redakcie hudobného vysielania pre deti a mládež Československého rozhlasu. Medzi poprednými osobnosťami rozvíjajúcimi prvú ideu tejto súťaže boli čembalistka Zuzana Ružičková, skladateľ Viktor Kalabis a rozhlasová redaktorka Helena Karásková. Postupne si súťaž získala medzinárodné renomé. Súťaž bola spočiatku otvorená pre tri kategórie – klavír , husle a komorná hra. Nástrojové odbory sa postupne rozšírili a vďaka tomu dnes medzi laureátov patria napríklad violončelisti Leonid Gorochov, Alexander Rudin a Tomáš Jamník, alebo hobojisti Jana Brožková a Vilém Veverka, medzi huslistami treba spomenúť aj Sergeja Stadlera, Juliana Rachlina, Isabellu Faust, Jana Mráčka a potom významné mená klavírnej interpretácie - klaviristov Vladimíra Felcmana, Igora Ardaševa a Iva Kahánka.

Program:


Felix Mendelssohn-Bartholdy: Klavírny koncert č. 1 g mol, op. 25 / Ildiko Rozsonits

Petr Iljič Čajkovskij: Klavírny koncert č. 1 b mol, op. 23 / Ryan Martin Bradshaw

Jean Sibelius: Husľový koncert d mol, op. 47 / Mark Anthony Lewin

Sergej Prokofjev: Klavírny koncert č. 1 Des dur, op. 10 / Jan Schulmeister

Symfonický orchester Českého rozhlasu diriguje Vahan Mardirossian


Foto/Zdroj: Viva Musica Agency

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame