Festival Nová slovenská hudba

Festival Nová slovenská hudba

: Naživo v piatok 18.6. o 19.00 v koncertnom štúdiu SRo.

PROGRAM
Jevgenij Iršai: Symfónia koncert "I leave eternity to thee" pre sólové husle a orchester
Marián Lejava: The Wrath Ouverture
Adrián Demoč: Neha

Marián Lejava, dirigent
Milan Paľa, husle

Koncert si môžete vypočuť naživo v Rádiu Devín. Z dôvodu priameho prenosu zaujmite miesto v sále najneskôr 5 minút pred začiatkom koncertu.

The Wrath Overture (Op.26, 2008/2020) pre orchester je priamou adaptáciou starších The Wrath Sessions (Op.12, 2008). Už v čase vzniku na jeseň 2008 bolo viac než zrejmé, že materiál diela si pýta väčší zvukový priestor. Ponuka prispieť do dnešnej dramaturgie vlastným dielom dokonale poskytla priestor pre jeho realizáciu. V čase vzniku ansámblovej verzie bolo motiváciou predovšetkým prekročiť vlastný tieň „tichých“, ambientných diel a dospieť k ich pravému opaku. Jedine radikálnym gestom bolo možné tento krok realizovať. Dnes, presne po 12 rokoch sú motivácie nastavené viac smerom k vonkajšiemu svetu. Hnevov je niekoľko, mnoho zásadných. Najviac však azda z pliagy hlúposti tejto civilizácie.

Dielo je skomponované v rámci tvorivého štipendia Fondu na podporu umenia.

Marián Lejava
 

Neha
/ Ako autor aj poslucháč inklinujem skôr k hudbe pomalej a tichej. Aj Neha je skladba, v ktorej sa nebojuje a nekričí. Poslucháč skôr načúva navracajúcim sa súzvukom, tónom, tichu. Mal som trochu pocit, akoby som –postupným odstraňovaním „prebytočného“- komponoval nahú hudbu. Nahú nehu. Skôr než predstavu bujarých fanfárovitých osláv storočnice môže táto hudba vyvolávať pocit akejsi neurčitej clivoty. Skladba pracuje s pomerne jednoduchými súzvukmi, celý hudobný dej sa odohráva v už spomenutých tichých dynamických hladinách. Každý tón a súzvuk preto musia byť hrané s veľkou nežnosťou, tichúčko, jemne, krehko. Je nesmierne dôležité zachovať potrebný pokoj a sústredenie počas celého trvania skladby. Dopredu ďakujem dirigentovi a hudobníkom za vynaložené úsilie pri jej interpretácii. Túto skladbu venujem svojim „českým priateľom, ktorých milujem“ (Tatarka). Bez nich by sa moja hudba vyvíjala úplne inak. Mimochodom, názov Neha odkazuje aj na film Martina Šulíka.

Adrian Demoč
 
Autor bol za dielo ocenený cenou Jána Levoslava Bellu, ktorú mu udelil Hudobný fond v roku 2020. Skladba bola vybraná do finále 2. ročníka skladateľskej súťaže Českej filharmónie, ktorá ju aj uviedla v premiére.
 

Symfóniu-koncert „I leave eternity to thee“
(Nechávam večnosť pre teba) pre sólové husle a symfonický orchester som skomponoval pre vynikajúceho huslistu Milana Paľu. Názov pochádza zo svetoznámeho románu Hermana Melvilla, Moby-Dick, z kapitoly The Sermon (Kázeň). Celá veta znie nasledovne: „I leave eternity to Thee; for what is man that he should live out the lifetime of his God?“ (Nechávam večnosť pre teba, lebo čo je človek aby prežil svojho boha). 

Dielo je skomponované v rámci tvorivého štipendia Fondu na podporu umenia.

Jevgenij Iršai


OPATRENIA pri koncertoch SOSR.
Na základe Vyhlášky 207/2021 a 208/2021 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia, sme pristúpili k nasledovným opatreniam:

* maximálnu kapacitu 50 % divákov v sále, maximálne však do počtu 250,

* zabezpečíme sedenie obecenstva v každom druhom rade,

* občerstvenie v priestoroch budovy neposkytujeme.

Podľa uvedenej vyhlášky nie je od návštevníkov potrebné vyžadovať covid testy alebo potvrdenie o zaočkovaní.

Nevyhnutné je však dodržiavať nasledovné opatrenia:

* vstup a pobyt vo vonkajších aj vnútorných priestoroch umožníme len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami;

*pri vstupe do budovy sú pripravené dezinfekčné prostriedky a od návštevníkov budeme vyžadovať dezinfekciu rúk;

Nakoľko sa opatrenia môžu zmeniť, sledujte, prosíme, informácie na našej stránke.

Hlavný usporiadateľ festivalu Nová Slovenská hudba: Spolok slovenských skladateľov.
Spoluorganizátor a hlavný mediálny partner: RTVS - Rádio Devín.
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Finančne podujatie podporili Hudobný fond a SOZA.
Napísanie diel podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.


Foto: SOSR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame