MAX RICHTER: VOICES

MAX RICHTER: VOICES

  MAX RICHTER: VOICES / Koncert v rámci spoločného projektu členských krajín EBU a BBC3 / 10. december, Deň ľudských práv / 20:30 hod.


Dnes si v Rádiu Devín pripomíname Deň ľudských práv. Desiateho decembra v roku 1948 bola Valným zhromaždením prijatá Všeobecná deklarácia ľudských práv. Rádio Devín sa v relácii Veľké hudobné diela pripája k spoločnému projektu Európskej vysielacej únie a rádia BBC 3.
Spoločne s poslucháčmi 37 krajín budeme počúvať  koncert s dielami Maxa Richtera. Skladbu Voices skomponoval a mala premiéru vo februári 2020.

Text Deklarácie ľudských práv je vo Voices prítomný v podobe úryvkov nahrávok textu  v rodnom jazyku ľudí z celého sveta, ale i Eleanor Roosveltovej, ktorá vznik Deklarácie iniciovala. Richterova – postminimalistická, takmer meditatívna hudba, nám pri počúvaní dáva čas na stíšenie, zamyslenie, zastavenie.

„Žijeme v nesmierne náročnej dobe a pri pohľade na svet, ktorý sme vytvorili, je ľahké cítiť občas  beznádej alebo hnev,“ hovorí Richter, „ale tak, ako si problémy, s ktorými sa stretávame, vyrábame sami, tak aj ich riešenia sú v nás. Všeobecná deklarácia ľudských práv je niečo, čo nám ponúka cestu vpred. Aj keď to nie je dokonalý dokument, predstavuje inšpiratívnu víziu možnosti lepšieho a láskavejšieho sveta.

Max Richter


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame