George Gershwin: Porgy a Bess

George Gershwin: Porgy a Bess

Operné Rádio Devín - George Gershwin: Porgy a Bess / sobota, 1. február 2020 / 19:00 hod. / Priamy prenos z Metropolitnej opery

Vypočujte si lahôdku, ktorá sa vracia do Metropolitnej opery takmer po tridsiatich rokoch!
V priamom prenose z Metropolitnej opery vysielame titul, ktorý v našom éteri v kompletnej verzii neznie často. Opera jedného z najvýznamnejších amerických skladateľov Georga Gerschwina, podľa hry Porgy na libreto DuBose Heywarda a Iru Gershwina, nás prenesie do černošských slumov dvadsiatych rokov 20. storočia.

Opera rozpráva príbeh invalidného žobráka Porgyho a jeho lásky k drogovo závislej Bess, vo svete sužovanom biedou, kriminalitou, vraždami, plným rozčarovaní ale i veľkých túžieb a citov.
Gershwinova hudba je veristická, s efektným zborom a veľkým farebným zvukom orchestra. Vychádza z černošského folklóru, spirituálu, bluesu a jazzu. Slávne, podmanivé duetá, árie i zbory žijú svoj život aj mimo operný svet: na koncertoch, aj v baroch a kluboch.

Nenechajte si ujsť toto pôsobivé dielo v mimoriadnom naštudovaní z Metropolitnej opery –  v éteri Rádia Devín už túto sobotu. Slovom vás bude sprevádzať Jozef Červenka.

The Metropolitan Opera (Ken Howard)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame