Operné Rádio Devín: Giuseppe Verdi - La traviata

Operné Rádio Devín: Giuseppe Verdi - La traviata

Giuseppe Verdi (1813-1901): La traviata, opera v troch dejstvách

Libreto: Francesco Maria Piave

Jeden z najslávnejších, najromantickejších – a dodajme, že aj jeden z najžiadanejších operných titulov vôbec máme v Opernom Rádiu Devín takmer každú sezónu a najbližšie to bude v sobotu 26. októbra.

Nevyhnuteľne tragický príbeh lásky o smrteľne chorej kurtizáne Violette Valéry, ktorá vie, že sa musí vzdať svojej lásky k Alfredovi z dôstojného rodu Germontov mala aj reálny predobraz v slávnej parížskej kurtizáne 40. rokov 19. storočia. Violetta Germonta opúšťa a zomiera v chudobe, ale stále sníva o šťastí pravej lásky. Dej hovorí aj o pokryteckej morálke a sociálnych témach.

Opera podľa predlohy Alexandra Dumasa mladšieho Dáma s kaméliami na premiére šokovala publikum nielen súčasnou témou, ale najmä hlavnou postavou – kurtizánou, zobrazenou ako kladná hrdinka.

Dnes nás dielo osloví pôsobivou hudbou, klenutými melódiami, kde je slávne bel canto umocnené hlbokou emóciou. Stretávajú sa tu srdcervúce árie s drsnou realitou.

Vypočujte si slávne árie ako Sempre Libera, či Addio del passato v klasickej nahrávke v hlavnej úlohe s Editou Gruberovou ako Violettou a Neilom Shicoffom ako Alfredom. Londýnsky symfonický orchester vedie Carlo Rizzi.

Reláciu autorsky pripravil a svetom nás La traviaty prevedie Michal Pavlík.

 

foto/zdroj: Hulton Archive/Getty Images

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame