Operné Rádio Devín: Giacomo Meyerbeer / Prorok

Operné Rádio Devín: Giacomo Meyerbeer / Prorok

Vysielame v sobotu 4. 5. o 19:00 v RD.

Giacomo Meyerbeer (1791-1864):
Prorok, opera v piatich dejstvách

Libreto: Eugène Scribe a Émile Deschamps.

2. mája sme si pripomenuli 160. výročie úmrtia Giacoma Meyerbeera, skladateľa, ktorého tvorba vytvára dôležitý esteticko-historický spojovník medzi dielami Mozarta a Wagnera. Mal neuveriteľnú schopnosť skĺbiť hudobnú reč troch slovníkov do jedného, osobitého štýlu. K jeho vrcholným operným prácam patrí kvarteto opier Robert Diabol, Hugenoti, Afričanka a Prorok, ktorý bude znieť aj v rámci Operného Rádia Devín.

Keď sa 16. apríla 1849 tesne pred polnocou spustí opona, ľudia hovoria o javiskovej senzácií. V hlavných úlohách spievali, podľa Meyerbeerovho želania, Pauline Viardotová-Garciová a Gustave Roger.

Hector Berlioz sa vyjadruje o úspechu Proroka ako o niečom neslýchanom a neporovnateľnom. Francúzska vláda poctí berlínskeho skladateľa ako vôbec prvého nemeckého hudobníka tým, že ho menuje dôstojníkom Čestnej légie. Už v nasledujúcom roku sa Prorok uvádza na 40-tich európskych scénach a vynáša Parížskej opere nevídané príjmy: za prevádzkovacie práva platí Národná parížska opera 19 000 frankov a 44 000 frankov vynášajú vydavateľské práva doma aj v cudzine.

To je umenie Giacoma Meyerbeera – Nemca, Taliana, Francúza, ktorý sa nestal len symbolom kozmopolitizmu tých čias, ale aj nepochopeným géniom, výnimočným umelcom a veľmi bohatým mužom.

Na klasickej nahrávke z roku 1976 spievajú James McCraken, Marilyn Horne, Renata Scotto, Jules Bastin a Jerome Hines.

Zbor Ambroziánskej opery, chlapčenský zbor školy v Elstree a Kráľovský filharmonický orchester diriguje Henry Lewis.

Foto/zdroj: Wikimedia cc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame