Operné Rádio Devín: Pascal Dusapin: Il Viaggio, Dante

Operné Rádio Devín: Pascal Dusapin: Il Viaggio, Dante
Vysielame v sobotu 19. novembra o 19:00 v RD.

Pascal Dusapin: Il Viaggio, Dante – opera v siedmich obrazoch

„Ó ty, ktorý v krásnej lodi, dychtivo počúvaš, idúc za mojou loďou, ktorej spev sa plaví s nami.“

V ďalšom z pravidelných operných večerov navštívime slávny festival vo francúzskom Aix-en-Provence. Podujatie, založené v roku 1948, sa rýchlo stalo jedným z vrcholov opernej sezóny nielen európskeho rozmeru. Je to priestor pre inovatívne, nové pohľady na operné diela.

Festival, ktorý sa venuje tvorbe nových inscenácií a organizovaniu kvalitných koncertov, sa teší veľkej obľube, čo mu zase umožňuje spojiť sily s vizionárskymi režisérmi, kvalitnými orchestrami, výraznými dirigentmi, a samozrejme s prvotriednymi spevákmi a interpretmi.

Na programe Operného Rádia Devín máme záznam svetovej premiéry titulu Il Viaggio, Dante, súčasného francúzskeho skladateľa Pascala Dusapina, ktorá sa konala 13. júla 2022.

Opera ponúka intímnu cestu jednotlivca krajinou svojej duše. Tak, ako Dante prechádza kruhom pekla i zatratením, aj režisér umiestnil protagonistu medzi život a smrť v neurčitom „medzi“, ktoré má znepokojujúcu chladnosť nášho súčasného sveta.

Pascal Dusapin – žiak Iannisa Xenakisa sa hudobne uberá úplne iným smerom. Z rôznych hudobných estetík, ako je Darmstadtská škola, IRCAM či spektralizmus, do svojho jazyka z nich vstrebáva len časť.

Hudba skúseného operného autora Dusapina (okrem množstva iných diel má na konte 10 opier) obsahuje mikrotonalitu, napätie, expresivitu, energiu aj hlboké temné plochy a poslucháča vtiahne do svojho sveta.

Účinkujú: Jean-Sébastien Bou – Dante, Jennifer France – Beatrice, Maria Carla Pino Cury – Lucia. Orchester a zbor opery v Lyone vedie Kent Nagano.

Opera Il Viaggio, Dante zaznie v Rádiu Devín so sprievodným slovom Jána Dúbravského.

Foto/ zdroj: Monika Ritterhaus / EBU

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame