Operné Rádio Devín: Antonín Dvořák (1841-1904) / Armida, opera v štyroch dejstvách

Operné Rádio Devín: Antonín Dvořák (1841-1904) / Armida, opera v štyroch dejstvách

Vysielame v priamom prenose v sobotu 5.11. o 20:30 v Rádiu Devín.

Antonín Dvořák (1841-1904): Armida, opera v štyroch dejstvách

Opernú sezónu priamych prenosov začíname tentoraz netradične, na festivale v írskom Wexforde. Slávnosti opery s vyše sedemdesiatročnou históriou sa od začiatku preslávili tým, že divákom opätovne predstavovali menej populárne diela. Organizátori a účinkujúci vdýchli život mnohým zabudnutým majstrovským opusom a Wexford má povesť podujatia s kvalitnými inscenáciami, ktoré každoročne privádzajú do mesta tisíce milovníkov opery z celého sveta. V roku 2017 získal festival cenu International Opera Awards, ako najlepší operný festival.

V sobotu 5. novembra máme v Rádiu Devín na programe naživo z Írska operu Antonína DvořákaArmida.

Námetom je príbeh, ktorý bol hudobne spracovaný už mnohokrát pred Dvořákom (Lully, Salieri, Gluck, Mysliveček, Haydn, Cherubini, Rossini). Základom je epizóda z renesančného eposu Torquata Tassa Oslobodený Jeruzalem hovoriaci o udalostiach prvej krížovej výpravy. Pre skladateľa ho upravil Jaroslav Vrchlický.

Aj tu je na pozadí bojov v hlavnej úlohe príbeh lásky: Armidy, dcéry damašského kráľa Hydraota a rytiera krížovej výpravy Rinalda. Pričom každý z nich stojí na opačnom brehu dvoch znepriatelených táborov.

Nádherná „dvořákovská“ melodika a spevnosť je tu obohatená o exotizmy a zborové scény ohromujú svojim dramatickým účinkom.

Orchester festivalu vo Wexforde vedie český dirigent Norbert Baxa a jednu z hlavných úloh – kráľa Hydraota – stvárni slovenský basista Ján Benci.

Operným večerom nás sprevádza Pavel Unger.

Neprehliadnite: Operné Rádio Devín naživo z Írska sa 5. novembra začína netradične – o 20:30.

Foto/Zdroj: CLIVE BARDA, WFO

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame