Exkluzívne koncerty zo sveta: Chineke! Orchestra

Exkluzívne koncerty zo sveta: Chineke! Orchestra

Vysielame v pondelok 17.10. o 19:00 v RD.

Ak radi objavujete nové, netradičné a neopočúvané, nalaďte si reláciu Exkluzívne koncerty zo sveta. Na pondelkovom programe je záznam koncertu Chineke! Orchestra. Zaznie hudba autoriek a autorov v našom priestore málo známych – Suita „dekana čiernych amerických skladateľov“ Williama Granta Stilla, ktorý v 20. storočí prekvapivo nepísal jazz, ale klasickú hudbu, alebo Američanky Valerie Coleman hovoriacej o jej južanských koreňoch siahajúcich k rieke Mississippi.

Na programe sú aj diela dvoch autorov, pôvodných obyvateľov Austrálie. Deborah Cheetham, ročník 1964, ešte na vlastnej koži zažila to, čomu sa hovorí „Ukradnutá generácia“. Keď mala tri týždne, násilne ju zobrali aborigénskym rodičom a vychovala ju belošská rodina baptistického pastora. Jej Ngarrgooroon rozpráva o farbách tapisérie domorodého umelca.

A nenechajte si ujsť ani tajomné, magické zvuky skladby pre didgeridoo, hlas a orchester skladateľa, speváka a hráča na tento originálny nástroj, Williama Bartona. Tento austrálsky interpret sa naučil hrať od svojho strýka, staršieho z kmeňov Wannyi, Lardil a Kalkadunga zo západného Queenslandu. Barton je jedným z najlepších hráčov na tradičné didgeridoo aj vo svete klasickej hudby. „Robím to, čo milujem, ... Beriem najstaršiu kultúru na svete a miešam ju s bohatým hudobným dedičstvom Európy,“ hovorí Barton. V sugestívnej skladbe nazvanej The Rising of Mother Country zaznie okrem didgeridoo aj jeho spev.

Súbor Chineke! – interpret koncertu z Edinburského festivalu – bol založený v roku 2015 známou, prominentnou britskou kontrabasistkou Chi-chi Nwanoku. Orchester poskytuje príležitosť pre talentovaných interpretov rôznorodého etnického pôvodu nielen z Veľkej Británie a Európy. Nwanoku pripomína, že takáto misia je veľmi dôležitá pre vzdelávanie, diverzitu publika a v neposlednom rade propaguje diela – minulé aj súčasné dedičstvo.

Takým je aj záznam, ktorý zaznie v relácii Exkluzívne koncerty zo sveta – z hudobnej ponuky Európskej vysielacej únie v pondelok 17. októbra o 19:00 v Rádiu Devín.

Foto/Zdroj: © Keith Saunders © Ryan Scherb

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame