Operné Rádio Devín: Igor Stravinskij / Osud zhýralca

Operné Rádio Devín: Igor Stravinskij / Osud zhýralca

: Vysielame naživo v sobotu 11. júna o 19.00 v RD.

Igor Stravinskij (1882-1971): Osud zhýralca, opera v troch dejstvách.

Priamy prenos z Metropolitnej opery vám tentoraz prináša titul Igora Stravinského: Osud zhýralca. Inšpiráciou ku skomponovaniu diela sa autorovi stala výstava rovnomennej série ôsmich rytín anglického maliara 18. storočia Williama Hoghartha.

Hlavný „hrdina“ príbehu Tom Rakewell je ľahkovážny zaháľač. Sníva o bezstarostnom živote bez práce. Je zasnúbený s počestnou Anne Trulove a pokiaľ sa s ňou chce oženiť, musí si nájsť poriadnu prácu. Je však dôverčivý a lenivý, preto sa stane ľahkým cieľom vteleného diabla Nicka Shadowa. Ten mu nahovorí, že zdedil po zosnulom strýkovi veľké imanie. Tom odchádza do Londýna, kde skutočne prevezme veľké dedičstvo. Začne hýriť a viesť nerestný život. Anna sa rozhodne Toma z pazúrov skazenosti zachrániť. Odchádza za ním do Londýna, kde sa medzitým jej zmyslov zbavený snúbenec oženil s Babou Turkyňou. Nakoniec, keď Tomovi vyprší ročná lehota, stretáva sa s Nickom na cintoríne, kde je mu ponúknutá partia kariet ako posledná hra o jeho dušu. Nick v kartách síce prehrá, ale zošle na Toma šialenstvo. Tom sa ocitá v blázinci, kde onedlho umiera.

Inšpirácia Goetheho Mefistom je zjavná, no tentokrát nejde o bytosť z iného sveta. Nicka má v sebe každý z nás. Je to naše alter ego, ktoré sa ukrýva v podvedomí a zosobňuje všetko, čím nechceme byť.

Osud zhýralca je divácky najúspešnejšia opera dvadsiateho storočia určite aj vďaka neoklasicistickej hudbe. Veľmi osobitým spôsobom nadväzuje na tradičnú formu talianskej opery osemnásteho storočia, hudobná zložka diela však nezaprie svoj pôvod v dvadsiatom storočí. Zároveň je to hudba plne zrozumiteľná a prístupná. Stravinskij dokonale využíva témy, odkazy na starých majstrov a svoj zmysel absolútne vykresliť desivé moderným hudobným slovníkom.

Sprievodcom operného predstavenia je Pavel Unger.

V hlavných úlohách účinkujú:

Ben Bliss – tenor – Tom Rakewell
Golda Schultz – soprán – Anne Trulove
Christian Van Horn – basbarytón – Nick Shadow

Orchester a zbor Metropolitnej opery vedie Susanna Mälkki.

Snímka obrazovky 2022-06-09 o 5.30.23.png
Rake_0734-s.jpg
Foto: Marty Sohl/Metropolitan Opera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame