Operné Rádio Devín: Porgy a Bess / George Gershwin

Operné Rádio Devín: Porgy a Bess / George Gershwin

: Priamy prenos z Metropolitnej opery v sobotu 4. júna o 19:00.

George Gershwin (1898-1937): Porgy a Bess,
opera v troch dejstvách

Libreto: Ira Gershwin, podľa novely DuBose Heywarda

V sobotu 4. júna sa v Opernom Rádiu Devín – vďaka čerstvému záznamu – prenesieme do hľadiska Metropolitnej opery v New Yorku. Vypočujeme si Porgy a Bess Georga Gershwina. Legendárne dielo vychádzajúce z afroamerickej hudby je absolútne ojedinelým hudobným opusom. Autor na nej pracoval v roku 1934, a aby načerpal správny kolorit býval istý čas v Južnej Karolíne. Hudba odráža jeho newyorské jazzové korene a výdatne čerpá z južanských černošských tradícií.

Melodická invencia autora bola nevyčerpateľná. Dokázal neopakovateľným spôsobom do diela pretaviť jazz, gospel, pracovné piesne otrokov, blues, spirituály a samozrejme európsku opernú tradíciu.

Porgy a Bess mnoho ľudí vníma predovšetkým ako zdroj úchvatných songov. Za nezabudnuteľnými obľúbenými piesňami ako sú „Summertime“, „I Got Plenty o' Nuttin“, či „Bess, You Is My Woman Now“, sa však skrýva skutočná opera so silnými rysmi sociálnej drámy a verizmu.

Hviezdnemu speváckemu obsadeniu dominujú v hlavných úlohách Angel Blue ako Bess, a Eric Owens ako Porgy. Orchester a zbor Metropolitnej opery diriguje David Robertson.

Operným večerom vás prevádza Jozef Červenka.

PORGY_AND_BESS_EVAN_ZIMMERMAN_10_27_21_3671.jpg
PORGY_AND_BESS_EVAN_ZIMMERMAN_10_27_21_0815.jpg

 

Foto: Evan Zimmerman /Met Opera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame