Operné Rádio Devín: Giacomo Puccini / Turandot, opera v troch dejstvách

Operné Rádio Devín: Giacomo Puccini / Turandot, opera v troch dejstvách

: Priamy prenos z Metropolitnej opery v New Yorku vysielame v sobotu 7.5.2022 od 19.00 v RD.


Giacomo Puccini (1858 – 1924): Turandot, opera v troch dejstvách
Libreto: Giuseppe Adami (1878 – 1946), Renato Simoni (1875 – 1952)


Ďalší z našich priamych prenosov z Metropolitnej opery v New Yorku patrí poslednej opere Giacoma Pucciniho – opere Turandot. Spolu s jeho titulmi Tosca, Madam Butterfly a Bohéma, patrí medzi najčastejšie hrané diela vôbec.

Rozprávka o krutej princeznej Turandot, ktorá núti nápadníkov uhádnuť tri hádanky. Kto neuhádne, zomrie. Za dejom zasadenom do stredovekej Číny je však oveľa viac. Obsahuje všetky ingrediencie, ktoré z diela robia nesmrteľný hit: tému lásky v tesnom susedstve s krutosťou a nenávisťou, aj symbolizmus v podobe motívov ľadu, ohňa, slnka a mesiaca.

Tomu všetkému však dominuje veľkolepá, brilantná, nádherná – skrátka "pucciniovská" hudba. V hlavných úlohách sa predstavia Ljudmila Monastyrskaja ako princezná Turandot, a Yonghoon Lee ako princ Kalaf. Orchester a zbor Metropolitnej opery vedie Marco Armilliato.

O tom, že Turandot nie je len slávna ária Nessum dorma, ale aj o ďalších kontextoch a zaujímavostiach budú v štúdiu Rádia Devín hovoriť Michaela Mojžišová a Pavel Unger.


Foto/Zdroj: MET

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame